Βράβευση Μέλους μας

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΕΛΟΥΣ ΜΑΣ

Η Κυρία Ντίνα Συκουτρή – Ανδριωμένου, μέλος μας και μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου μας, βραβεύτηκε την 12η Σεπτεμβρίου 2017 στο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου από το περιοδικό «Γαστρονόμος» για τα παραδοσιακά λουκούμια Σύρου «Συκουτρής»

Πλακέτα βράβευσης

Παραθέτομε ομιλία της Κυρίας Συκουτρή την βραδυά της βράβευσης:-

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Αξιότιμο ακροατήριο,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον «Γαστρονόμο» και το ευγενικό επιτελείο του, που μου έδωσαν την ευκαιρία, απόψε, να παρουσιαστεί εδώ, στο Ζάππειο Μέγαρο, η Ερμούπολης και το Συριανό λουκούμι.

Αυτά τα δύο αποτελούν ιστορικά, ένα μοναδικό δίδυμο.

Και τα δύο γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν από τους ίδιους ανθρώπους.

Χιώτες και Ψαριανούς, που έφτασαν στην προσφυγοδόχο Σύρα μετά την καταστροφή των νησιών τους το 1822 – 24.

Έτσι το Συριανό λουκούμι αποκτά πατρίδα – ταυτότητα όπως οι τεχνίτες του.

Το μοναδικό απλούστερο γλυκό του κόσμου το περιβάλλουν με αίγλη μοναδική.

Το λουκούμι ήταν αυτό που, τρώγοντας το, γαλήνευε την ψυχή των απλών καθημερινών ανθρώπων και τα αρώματα του, μαστίχα, τριαντάφυλλο, περγαμόντο, θύμιζαν καθημερινά τις χαμένες πατρίδες τους.

Η Ερμούπολης είναι χτισμένη πάνω σε δύο πυλώνες, στο αλάτι και στη ζάχαρη. Στο αλάτι γιατί θεμελιώθηκε κυριολεχτικά μέσα στη θάλασσα και στη ζάχαρη που, με αυτό το προϊόν κατόρθωσε να γίνει διάσημη πριν εμφανιστούν τα μεγαλόπρεπα μαρμαρόκτιστα κτήρια και να διαπεράσει το λουκούμι όλο τον κοινωνικό ιστό.

Αδιάκοπα μέχρι σήμερα, δύο αιώνες σχεδόν, καλύπτει όλες τις κοινωνικός εκδηλώσεις (γάμος, όπτηση, κηδεία, μνημόσυνο, πανηγύρια, ονομαστικές εορτές), αποδεικνύοντας ότι, έχει σταθερό ιστορικό υπόβαθρο και ρίζες, επικρατεί των εφήμερων και ευκαιριακών προϊόντων. Το αποδεικνύουν ο 19ος αιώνας και οι αρχές του 20ου, με πληθώρα βραβεύσεων σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εκθέσεις. Η κατανάλωση του σε όλες τις βασιλικές αυλές, πρεσβείες, προξενεία.

Αν απόψε εδώ ήταν το Υπουργείο Εξωτερικών της Γευσιγνωσίας – Γαστρονομίας, τότε το λουκούμι θα ήταν ο καλύτερος πρεσβευτής.

Ονομάζομαι Ντίνα Συκουτρή – Ανδριωμένου, είμαι η δεύτερη γενιά από τους πρόσφυγες γονείς μου (το 1922) Γιώργο Συκουτρή, από τη Σμύρνη, λουκουμοποιό και τη Χρυσάνθη Ζησίδου από την Κωνσταντινούπολη. Ζυμώθηκα με την ιστορία της προσφυγιάς και του λουκουμιού κι αυτή υπηρετώ, όπως και τα παιδιά μου Αγγελική και Γιάννης.

Ευχαριστώ