Βραδιά Γελοιογραφίας – Ποίησης

Βραδιά Γελοιογραφίας – Ποίησης

Βραδιά Γελοιογραφίας – Ποίησης

στη Στέγη του Συνδέσμου Συριανών

Κείμενο – φωτογραφίες από τον κ. Χρήστο Θανόπουλο

Το απόγευμα της Κυριακής 6 Μαΐου 2018 διοργανώθηκε έκθεση γελοιογραφίας και βραδιά ποίησης του Τάκη Κυριτσόπουλου, στη Στέγη του Συνδέσμου Συριανών (Γ΄ Σεπτεμβρίου 56) στο κέντρο της Αθήνας.

Παλιός καπετάνιος του εμπορικού ναυτικού και μέλος του Συνδέσμου Συριανών, ασχολείται 40 χρόνια με τη γελοιογραφία και έχοντας συμμετάσχει σε 60 ατομικές και 40 ομαδικές εκθέσεις γελοιογραφίας, παρουσίασε ένα μέρος της πρόσφατης δουλειάς του. Οι τοίχοι της ευρύχωρης αίθουσας διακοσμήθηκαν με τα πολύχρωμα ταμπλό των γελοιογραφιών, που με τρόπο ευρηματικό, σατιρικό και απόλυτα εύστοχο, καυτηριάζει την σημερινή Ελλάδα της παρακμής, της ανεργίας, της εξαθλίωσης και του ξενιτεμού.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συριανών κ. Δημήτρης Βαφίας προλόγισε τον πολυτάλαντο κ. Κυριτσόπουλο. Ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Ζαννίδης, πρώην διευθυντής του Ιδρύματος Μπότση, έκανε μία ιστορική αναδρομή στην ιστορία της γελοιογραφίας, από την αρχαιότητα έως τους σύγχρονους γελοιογράφους Αρχέλαο, Μητρόπουλο, κ.ά.

Η καθηγήτρια της Αγγλικής Φιλολογίας κ. Γιούλη Παπαγγέλη, παρουσίασε  το βιογραφικό του Τάκη Κυριτσόπουλου και κατόπιν μαζί με τον κ. Χρήστο Θανόπουλο απήγγειλαν ποιήματα του. Με μεγάλη ευαισθησία, χρησιμοποιώντας αλληγορίες, νοσταλγικές εικόνες από την παλιά Ελλάδα και την υπέροχη ελληνική φύση, σε αντιπαραβολή με την σκληρή πραγματικότητα, σκιαγραφεί την Ελλάδα του σήμερα με τα αδυσώπητα προβλήματα. Οι συγγενείς, φίλοι και μέλη του Συνδέσμου Συριανών, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, αψηφώντας την καταρρακτώδη βροχή που σάρωνε το κέντρο της Αθήνας, γέλασαν με τις γελοιογραφίες και συγκινήθηκαν από την “De Profundis” εξομολόγηση της ποίησης του Τάκη Κυριτσόπουλου. Πηγές έμπνευσης των ποιημάτων του είναι η αρχαία λυρική ποίηση, η εκκλησιαστική ποίηση (Παρακλητικός Κανόνας, Χαιρετισμοί), το δημώδες τραγούδι, κ.α. Άλλωστε είναι παλιός συνεργάτης της εφημερίδας «ΛΟΓΟΣ των Κυκλάδων» και του περιοδικού του Συνδέσμου Συριανών, όπου δημοσιεύει  πεζά για την παλιά Σύρα, ποιήματα,  γελοιογραφίες και το περίφημο καλεντάρι.

Ο επίλογος της βραδιάς δόθηκε από τον ίδιο με έναν σύντομο χαιρετισμό. Ακολούθησαν τα καθιερωμένα πηγαδάκια, σε συνδυασμό με τα κεράσματα της φιλόξενης Στέγης του Συνδέσμου Συριανών.

Η μνήμη του σοβά

Τι θα μπορούσε να έχει αλλάξει;

Ίδιες οι γκριμάτσες του ουρανού στο ραγισμένο φεγγίτη

ίδιο με τρεμάμενο φεγγάρι το λαδοκάντηλο

να αχνοφωτίζει το εικονοστάσι των πιατικών

και τις σκιές που επέζησαν.

Ίδια και η μνήμη του σοβά, να φτάνει μέχρι το γέλιο μας.

Και μονάχα το τελείωμα του δειλινού να

αλλάζει σε άλικο βαθύ σαν αίμα αθώου…

Arrow
Arrow
Slider