Επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης

Επίσκεψη-ξενάγηση στο Μουσείο Ακρόπολης και σύντομη περιήγηση στην Πλάκα από την αρχαιολόγο-ιστορικό και μέλος του Συνδέσμου Συριανών κ. Γλυνού Ευαγγελινή.

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Μετά τις περιφανείς νίκες των Ελλήνων στους Μηδικούς Πολέμους, το Αθηναϊκό κράτος αναγορεύτηκε σε ηγετική δύναμη στην Ελλάδα. Οι Αθηναίοι με επικεφαλής τον Περικλή, θέλησαν να διατρανώσουν την ισχύ της πόλεως τους, οικοδομώντας πάνω στην Ακρόπολη, με αρχιτέκτονες τους Μνησικλή, Ικτίνο, Καλλικράτη, συνεπικουρούμενους από τον γλύπτη Φειδία, τον Παρθενώνα μαζί με άλλα λαμπρά ιερά, μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το νέο Μουσείο Ακρόπολης (2009) σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Bernard Tschumi και Μιχάλη Φωτιάδη, για να στεγάσει τα ευρήματα του Ιερού βράχου της Ακρόπολης και των υπωρειών του. Βρίσκεται στην ιστορική περιοχή «Μακρυγιάννη» και έχει συνολικό εμβαδόν 25.000 τμ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ώρα 10.45: Συγκέντρωση στην κεντρική είσοδο του Μουσείου επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Κάτω από τα γυάλινα δάπεδα του προαυλίου και του ισογείου αποκαλύπτεται το πανάρχαιο παρελθόν της Αθήνας. Στο ισόγειο θα μελετήσουμε τις μακέτες του βράχου της Ακρόπολης, όπως διαμορφώθηκε στο πέρασμα των αιώνων. Θα διέλθουμε από την «Αίθουσα των κλιτύων της Ακρόπολης», με ευρήματα από τα ιερά που είχαν ιδρυθεί στις πλαγιές της Ακρόπολης. Στον 1ο όροφο, στην «Αίθουσα των Αρχαϊκών Έργων», εκτίθενται τα μεγαλοπρεπή γλυπτά που κοσμούσαν τους πρώτους μεγάλους ναούς της Ακρόπολης και τα αφιερώματα των πιστών. Εν συνεχεία θα θαυμάσουμε τις περίφημες «Καρυάτιδες» του Ερεχθείου, την ζωφόρο του ναού της Αθηνάς-Νίκης, κ.α. Στο 2ο επίπεδο υπάρχει χώρος πολυμέσων και εστιατόριο, με υπέροχη βεράντα. Το εκθεσιακό πρόγραμμα κορυφώνεται στο 3ο επίπεδο, στην «Αίθουσα του Παρθενώνα», που περιλαμβάνει τις μετώπες-τρίγλυφα, την ζωφόρο της πομπής των Παναθηναίων και τις υπερφυσικές μορφές των δύο αετωμάτων του Παρθενώνα και όλα αυτά σε οπτική επαφή με το ίδιο το Μνημείο και με τον ίδιο προσανατολισμό με αυτό. «Στόχος αυτής της συμφωνικής απλότητας είναι να επικεντρωθούν τα συναισθήματα και ο νους του θεατή στα εκπληκτικά έργα τέχνης». (B. Tschumi)

Ώρα 13.00: Αναχώρηση από το Μουσείο και μικρή περιήγηση στα αξιοθέατα της Πλάκας, καθ’οδόν για την ταβέρνα. Φαγητό προαιρετικό στην παλιά ατμοσφαιρική ταβέρνα «Ο Πλάτανος» (1932), Διογένους 4, κοντά στους Αέρηδες, για να γευτούμε υπέροχη ελληνική κουζίνα, μεζέδες και γλυκό κρασί. Ήταν παλαιότερα χώρος σαπωνοποιείου, ενώ στην σοφίτα έζησαν και εργάστηκαν ο γλύπτης Φωκίων Ροκ, δημιουργός του μνημείου Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα και οι ζωγράφοι Περικλής Βυζάντιος, Παύλος Καλλιγάς. Περίφημοι θαμώνες της ταβέρνας ήταν οι Γρ. Ξενόπουλος, Αγγ. Σικελιανός, Οδ. Ελύτης, Γεωρ. Σεφέρης, Πάτρικ Λη Φέρμορ, κ.α.

Δηλώσεις συμμετοχής:

Κοντογεώργη Νινέττα, 2109349195,  6948326481

Μουχτοπούλου Πόλα, 2108818896,  6932278084

Θανόπουλος Χρήστος, 2107291746,  6944852669