Έκθεση «Το Ταξίδι»

Έκθεση «Το Ταξίδι» 

στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ)

Κείμενο, φωτογραφίες Χρήστου Θανόπουλου

Από 26 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε, η έκθεση «Το Ταξίδι» “The Journey”, στο Μέγαρο Εϋνάρδου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου, δίπλα στο Εθνικό Θέατρο, στο κέντρο της Αθήνας.

Διοργανώθηκε από 11 εικαστικούς, designers και τους φοιτητές τους. Οι συμμετέχοντες καθηγητές, εικαστικοί και designers: α) από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΕΠΕ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα την Ερμούπολη, ήταν οι: κ. Φλωρεντία Οικονομίδου, που είχε και την επιμέλεια της έκθεσης, η κ. Χριστίνα Σκουλούδη, ο κ. Ευγένιος Σκουρμπούτης, ο κ. Σέργιος Φωτιάδης και η γνωστή βραβευμένη συμπατριώτισσα μας κ. Έλσα Χαραλάμπους, β) από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, (ΑΣΚΤ), ο κ. Μιχάλης Αρφαράς και γ) από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (ΤΕΕΤ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), οι: κ. Μανόλης Γιανναδάκης, ο κ. Γιώργος Κατσάγγελος, ο κ. Ξενής Σαχίνης, ο κ. Στέλιος Ντεξιάς και η κ. Μυρτώ Βουνάτσου. Η διοργάνωση της έκθεσης έγινε από την μη κερδοσκοπική εταιρεία και γκαλερί “ΤΗΕ ΒΟΧ”, (Δορυλαίου 12, Πλ. Μαβίλη), υπό την αιγίδα και οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η εταιρεία “ΤΗΕ ΒΟΧ”, ιδρύθηκε το 2012, με σκοπό την προώθηση των εφαρμοσμένων τεχνών, μέσω εκθέσεων, διαλέξεων, σεμιναρίων, εργαστηρίων. Σε συνεργασία με την επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ. Φλωρεντία Οικονομίδου, για τη δημιουργία του Ψηφιακού Πολυμεσικού Εργαστηρίου “Arts & Design Lab”, ως πλαισίου συνεργασίας του “ΤΗΕ ΒΟΧ” με καθηγητές εικαστικούς, designers και φοιτητές, πάνω στην ψηφιακή και έντυπη τέχνη.

Πρώτος σταθμός της έκθεσης, ο εκθεσιακός χώρος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (22 Ιουλίου – 31 Δεκεμβρίου 2019) και τελευταίος η γκαλερί “ΤΗΕ ΒΟΧ” (12 – 31 Δεκεμβρίου 2019).

«Το Ταξίδι» πραγματοποιείται με digital art δημιουργίες, φωτογραφίες αυτούσιες ή επεξεργασμένες, video, κατασκευές, κ.α.. Μας ταξιδεύει στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, σε κόσμους πραγματικούς ή ουτοπικούς, σε πολιτισμούς της Δύσης και της Ανατολής.

Η κ. Έλσα Χαραλάμπους συμμετέχει με δύο έργα της, το βραβευμένο «Μια στιγμή του Μποτιτσέλι στο Πεκίνο» και “False Paradise”. Για τις Οικονομίδου και Χαραλάμπους το ταξίδι στην ιστορία της τέχνης γίνεται οικουμενικό. Η Χριστίνα Σκουλούδη σχεδιάζει αντικείμενα καθημερινής χρήσης εμπνευσμένα από τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, τα αρχαϊκά αγγεία, κ.α. Ενδιαφέρουσα η πρωτοποριακή ηλεκτρική μοτοσυκλέτα “infinity” του Ευγένιου Σκουρμπούτη. Τα κεραμικά της ομάδας “Cargo” έχουν δημιουργηθεί με καλούπια από βότσαλα της περιοχής Βωλάξ στην Τήνο. Η Ξένια Τσαμαντά αναδημιουργεί και επανασηματοδοτεί σημαντικά και οικεία κτίρια της Ερμούπολης, ενώ στο βίντεο της Ροδής Ορφανίδου, η παλιά γκραβούρα της πόλης αποκτάει ζωή και το καράβι του παρελθόντος μετατρέπεται σε σύγχρονο πλοίο της “Blue Star”. Στο πολυπολιτισμικό χαλί της Λήδας Ανδρίτσου συνδυάζονται παραδοσιακές τεχνικές κεντήματος γνωστών μοτίβων υφασμάτων από όλο τον κόσμο. Την α-συνέχεια της ιστορίας αντανακλά η βιντεοεγκατάσταση “Balance” των Μυρτώ Βουνάτσου και Στέλιου Ντεξή, μέσα από τον παράδοξο συγκερασμό πυραύλων και μαχητικών αεροσκαφών που αιωρούνται στο εσωτερικό βυζαντινών ναών, υπό τον ήχο εκκλησιαστικών ύμνων!

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με έδρα την Μυτιλήνη, ιδρύθηκε το 1984, αποτελεί το πρώτο Περιφερειακό Πανεπιστήμιο με έξι σχολές, του οποίου τα 18 Τμήματα έχουν την έδρα τους σε έξι νησιά: Λέσβος, Σάμος, Ρόδος, Χίος, Λήμνος και Σύρος. Το κάθε τμήμα σχετίζεται με την πνευματική πολιτιστική ιστορία και παραγωγική φυσιογνωμία του κάθε νησιού. Οι Σχολές είναι: Πολυτεχνική Σχολή (Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων [Ερμούπολη], Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, κ.α.), Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (Τμήμα Γεωγραφίας, Κοινωνιολογίας, κ.α.), Σχολή Περιβάλλοντος (Τμήμα Ωκεανογραφίας, Επιστημών – Τροφίμων και Διατροφής, κ.α.), Σχολή Επιστημών Διοίκησης (Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, κ.α.), Σχολή Θετικών Επιστημών (Τμήμα Μαθηματικών, Αναλογικών – Χρηματοοικονομικών μαθηματικών, κ.α.), Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών (Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, κ.α.).

Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, είναι το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα, ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2000, με έδρα την Ερμούπολη, έχει εγγεγραμμένους 800 φοιτητές και έχουν αποφοιτήσει περίπου 600. Στόχος των σπουδών είναι οι απόφοιτοι να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ,ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν νέες τεχνολογίες, συνδυάζοντας επιστήμη και τέχνη, για να σχεδιάσουν λύσεις με την μορφή εύχρηστων και λειτουργικών προϊόντων και συστημάτων, σε διάφορους χώρους και πλαίσια. Το στεγαστικό είναι το μόνιμο πρόβλημα του υφιστάμενου Τμήματος στη Σύρο, αλλά και τυχόν μελλοντικών. Η δημιουργία μίας Πανεπιστημιούπολης, ίσως στο χώρο του Στρατοπέδου ή κάπου αλλού, θα δώσει μία μόνιμη λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Το Μέγαρο Εϋνάρδου είναι ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο, κεντρικός εκθεσιακός χώρος του ΜΙΕΤ, στο οποίο τιμητικά η Εθνική Τράπεζα έδωσε το όνομα του φιλέλληνα εθνικού ευεργέτη, τραπεζίτη και φωτογράφου Ελβετού Ιωάννη – Γαβριήλ Εϋνάρδου (1775 Λυών–1863 Γενεύη). Ο Ι. Γ. Εϋνάρδος το 1814 συμμετείχε στο συνέδριο της Βιέννης, όπου και γνώρισε τον Ιωάννη Καποδίστρια. Λόγω της φιλίας και της εκτίμησης προς τον Καποδίστρια, προσχώρησε στο κίνημα του Φιλελληνισμού, διέθεσε μεγάλα ποσά και παρενέβη διπλωματικά υπέρ του Αγώνα Ανεξαρτησίας της Ελλάδος. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την συγκρότηση της ελληνικής εθνικής οικονομίας, συνέβαλε στην ίδρυση της «Εθνικής Χρηματιστικής Τράπεζας» επί Καποδίστρια, προσέφερε τα πρώτα κεφάλαια και διετέλεσε επίτιμος διοικητής της. Υπήρξε το πρώτο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα της χώρας, ο πρόδρομος της Εθνικής Τραπέζης, που ίδρυσε ο Γεώργιος Σταύρου (1842). Αντιμετώπισε σθεναρά (1847) τις υπερβολικές απαιτήσεις των Άγγλων τραπεζιτών που αφορούσαν το δάνειο του 1832 και πλήρωσε μισό εκατομμύριο χρυσά φράγκα για την ικανοποίηση τους! Υπήρξε, επίσης, πρωτοπόρος φωτογράφος, από την εποχή της εφεύρεσης της δαγγεροτυπίας (1839), άρχισε να φωτογραφίζει κυρίως την περίοδο 1842–1863. Οδός των Αθηνών φέρει το όνομά του και στον Εθνικό Κήπο υπάρχει η μαρμάρινη προτομή του, έργο του γλύπτη Κόσσου (1866), η πρώτη που τοποθετήθηκε σε δημόσιο χώρο.

Η έκθεση «Το Ταξίδι» έλαβε χώρα στο ισόγειο του Μεγάρου Εϋνάρδου (χώρος περιοδικών εκθέσεων και αίθουσα διαλέξεων). Στον πρώτο όροφο του κτιρίου στεγάζεται το «Αρχείο Βίκτωρος και Νιόβης Μελά», με χάρτες 16ου – 18ου αιώνα των μεγάλων Ευρωπαίων χαρτογράφων, συλλογή σπάνιων βιβλίων και ένα αντίτυπο της περίφημης «Χάρτας του Ρήγα». Δίπλα στον ίδιο όροφο φιλοξενείται η περιοδική έκθεση με 200 σχέδια – μελέτες του ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά (1892–1937), από εννέα ιδιωτικές συλλογές. Είναι έργα με μολύβι, μελάνι, χρωματιστά μολύβια, ακουαρέλες, ελαιογραφίες, σε χαρτί, καμβά, κ.λ.π. Ενδιαφέροντα τα σχέδια από το Άγιον Όρος και τα ελάχιστα διασωθέντα της Μικράς Ασίας, που σχεδιάστηκαν στην διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας (τα περισσότερα δικά του, αλλά και άλλων ζωγράφων κάηκαν μέσα σε τρένο κατά την Μικρασιατική Καταστροφή). Στο Μέγαρο Εϋνάρδου υπάρχει αίθουσα αφιερωμένη στους ηθοποιούς Κατίνα Παξινού, Αλέξη Μινωτή, με ενθυμήματα της εποχής  τους (φωτογραφίες, κοστούμια, προγράμματα παραστάσεων).

Συγχαρητήρια στους ανθρώπους του ΜΙΕΤ για τις δράσεις υποστήριξης και διάδοσης του Ελληνικού Πολιτισμού (έκδοση βιβλίων, διαλέξεις, εκθέσεις). Αξίζουν την συμπαράσταση  μας!

Βιβλιογραφία              

– Γιοχάλας Θανάσης, Καφετζάκη Τόνια, Αθήνα, Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία, τέταρτη έκδοση, Βιβλιοπωλείο Εστίας Ι. Δ. Κολλάρου & Σία Α.Ε., Αθήνα 2014.

– Ενημερωτικό έντυπο επισκεπτών έκθεσης «Το Ταξίδι» “The Journey” THE BOX, Αθήνα 2019 Athens.

– Χαραλάμπους Λίτσα, Ένα ακόμη ΤΑΞΙΔΙ απογείωσης, Εφημερίδα Ο ΛΟΓΟΣ των Κυκλάδων, 17 Οκτωβρίου 2019.

– htpps://www.wikipedia.org/wiki/Ιωάννης-Γαβριήλ-Εϋνάρδος

– https: miet.gr/event-list/event-sxedia-kai-meletes-apo-idiwtikes-sylloges

previous arrow
next arrow
Slider