Ετήσια Γενική Συνέλευση

Ετήσια Γενική Συνέλευση

Συνδέσμου Συριανών, εκλογές,

έκθεση ζωγραφικής Έλσας Χαραλάμπους

Κείμενο, φωτογραφίες Χρήστου Θανόπουλου

Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 συγκλήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση στη Στέγη Συριανών και συνέπεσε με το μεγάλο συλλαλητήριο για την Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος. Παρ’ όλα αυτά, η προσέλευση των μελών και φίλων του Συνδέσμου δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν  οι βουλευτές – πολιτευτές Κυκλάδων κ.κ. Βακόνδιος Γιώργος, Μανιός Νίκος, Βρούτσης Γιάννης και Μονογιού Κατερίνα.

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο Γενικός Γραμματέας κ. Προβελέγγιος Στέφανος, ο οποίος προανήγγειλε την επικαιροποίηση του Καταστατικού του Συνδέσμου Συριανών, με σημαντικότερη αλλαγή την μετατροπή του δεκαπενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) σε εννεαμελές, ώστε να είναι πιο ευέλικτο και θα προκύψει από ειδική Καταστατική Γενική Συνέλευση.

Ο Πρόεδρος κ. Βαφίας Δημήτρης καλωσόρισε τους παρευρισκομένους. Έκανε τον Διοικητικό Απολογισμό του 2018, αναφερόμενος στο φιλανθρωπικό έργο του Συνδέσμου Συριανών, ο οποίος προσέφερε 3.000 ευρώ σε άπορες συριανές οικογένειες. Κατόπιν ανέγνωσε τα ονόματα των υποψηφίων για το Δ.Σ. και την Εξελεγκτική Επιτροπή.

Ο Ταμίας κ. Τσαούσογλου Πέτρος και η Βοηθός Ταμία κ. Τριανταφυλλίδου Ασπασία έκαναν τον Οικονομικό Απολογισμό του 2018 και τον Προϋπολογισμό του 2019. Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας από τον Πρόεδρο και την αντιπρόεδρο κ. Παπαπολίζου Μαρία και ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της ερχόμενης τριετίας, καθώς και της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Οι παλιοί φίλοι, συμμαθητές ανταμώθηκαν στη φιλόξενη Στέγη Συριανών, για άλλη μια χρονιά, είπαν τα νέα τους, γέλασαν και γεύτηκαν τα νόστιμα κεράσματα. Πρώτοι στις προτιμήσεις των εκλογέων, μετά την καταμέτρηση των ψήφων από την Εφορευτική Επιτροπή, ήταν οι: Γαβιώτης Άγγελος (με 47 ψήφους), Βαφίας Δημήτρης (44), Μουχτοπούλου Πόλα (42), Τσαούσογλου Πέτρος (40) και ακολουθούν οι υπόλοιποι.

Την εκδήλωση λάμπρυνε με την παρουσία της και την έκθεση έργων της, η βραβευμένη εικαστικός Έλσα Χαραλάμπους, κόρη της γνωστής δημοσιογράφου Λίτσας Χαραλάμπους. Η Έλσα Χαραλάμπους γεννήθηκε στην Ερμούπολη Σύρου, σπούδασε ζωγραφική και ψηφιδωτό στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), προτάθηκε δύο φορές για υποτροφία και αποφοίτησε με άριστα. Ασχολήθηκε με την αποκατάσταση τοιχογραφιών – οροφογραφιών σε νεοκλασικά κτίρια της Ερμούπολης. Από το 2002 διδάσκει Σχέδιο – Χρώμα, με τους κλασικές μεθόδους και με ηλεκτρονικό υπολογιστή, στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (Βιομηχανικού Design) του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Ερμούπολη. Έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε διεθνείς μπιενάλε και εικαστικές διοργανώσεις, σε Βέλγιο, Αγγλία, Ολλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Βουλγαρία και στην Κίνα, όπου βραβεύτηκε για το έργο «Μία στιγμή του Μποτιτσέλι στο Πεκίνο». Η Αφροδίτη του Μποτιτσέλι φέρει στο σώμα της, με τη μορφή δερματοστιξίας (τατουάζ) τον κινέζικο δράκο, καθισμένη μέσα στο αστρονομικό ρολόι της κεντρικής πλατείας της Πράγας, με φόντο παλιό καταλανικό χάρτη. Θέμα της διοργάνωσης ήταν οι «Δρόμοι του Μεταξιού στη συνάντηση Ανατολής – Δύσης». Η καλλιτέχνης καταπιάνεται με έργα ζωγραφικής, ψηφιδωτού, γλυπτικής, κατασκευές, εγκαταστάσεις και ψηφιακά μέσα. Τα έργα της είναι ως επί το πλείστον ανθρωποκεντρικά. Ζωγραφίζει με πινέλα – χρώματα ή με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τα καταφέρνει το ίδιο καλά με τα τοπία, τα αντικείμενα ή την ανθρώπινη φιγούρα. Εμβληματικές μορφές είναι οι εταίρες που έχει αποθανατίσει ζωγραφικά, από μία σειρά παλιών φωτογραφιών που ανακάλυψε στο Παρίσι.

Οι Συριανοί και το Αθηναϊκό κοινό υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τα έργα της Έλσας Χαραλάμπους. Είχαν την ευκαιρία να τα θαυμάσουν στη Στέγη, να ανταλλάξουν σκέψεις με την δημιουργό τους και να ενημερωθούν για τις τάσεις που χαρακτηρίζουν την σύγχρονη Τέχνη. Πολλά έργα της φιλοξενούνται στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας (Πεκίνο), στην ΑΣΚΤ (Αθήνα), στην Πινακοθήκη Κυκλάδων και στο Ινστιτούτο Κυβέλης (Ερμούπολη), σε γκαλερί και δημόσια κτίρια (Ολλανδία, Αγγλία, Ισπανία).

Συγχαρητήρια και εις ανώτερα! Και του χρόνου να είμαστε καλά!

Arrow
Arrow
Slider