Ναυτική Εβδομάδα στη Σύρο

Ναυτική Εβδομάδα στη Σύρο

Κείμενο Χρήστου Θανόπουλου

          Φέτος ύστερα από πολλά χρόνια αναβίωσε η Ναυτική Εβδομάδα στη Σύρο, από 16 έως 23 Ιουνίου, η Γιορτή της Θάλασσας και της Ναυτοσύνης των Ελλήνων. Η διοργάνωση ήταν πολύ επιτυχής και πολυεπίπεδη, με πλήθος εκδηλώσεων, που περιλάμβανε, συναυλία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στην Πλατεία Μιαούλη, κολύμβηση ανοικτής θαλάσσης μέχρι το νησί Διδύμη, κολυμβητικό διάπλου του λιμανιού, βαρκαρόλα, αγώνα δρόμου, λαμπαδηδρομία, ρίψη πυροτεχνημάτων, παραδοσιακούς χορούς, εκθέσεις φωτογραφίας στον Επιβατικό Σταθμό και στο Λύκειο των Ελληνίδων, γιορτή του Πατέρα με ποίηση-τραγούδι και Χορωδιακό  Φεστιβάλ στο θέατρο Απόλλων, έκθεση μοντελισμού στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, ξεναγήσεις στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, κ.α.  Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν δύο μέλη του Συνδέσμου Συριανών, η ιστορικός-αρχαιολόγος κ. Ευαγγελινή Γλυνού και ο συγγραφέας-ποιητής-γελοιογράφος κ. Τάκης Κυριτσόπουλος.

        Η κ. Ευαγγελινή Γλυνού παρουσίασε στην Αίθουσα Πινακοθήκης Κυκλάδων (17/6) μαζί με τον ιστορικό-συγγραφέα κ. Παναγιώτη Κουλουμπή, την ομιλία: Κωπήλατα πλοία Σύρου την εποχή του Κυκλαδικού Πολιτισμού και η εξέλιξη αυτών στη σύγχρονη Ναυτική Ιστορία της Σύρου. Ακολούθησε δεύτερη ομιλία στα Λαζαρέτα (22/6), με θέμα: Ιστορία της περιοχής των Λαζαρέτων-Ναυμαχία ηρωικού πλοίου «Ένωσις».

        Ο κ. Τάκης Κυριτσόπουλος παρουσίασε Έκθεση Γελοιογραφίας (18/6-23/6), με 140 έργα του, στην Αίθουσα Τέχνης Γ. και Ε. Βάτη, με θέμα «Εδώ Φτωχοκομείο». Στα εγκαίνια της έκθεσης τον κ. Κυριτσόπουλο προλόγισαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ναυτικής Εβδομάδας κ. Γιώργος Μηλιός, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Δημήτρης Κοσμάς και ο Λιμενάρχης κ. Γιάννης Βαμβακούσης, εξήραν την προσωπικότητα και το συνολικό του έργο, προσφέροντας τιμητική πλακέτα. Ο κ. Κυριτσόπουλος είναι συνταξιούχος πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού , ασχολείται με την γελοιογραφία από το 1977 και έχει πραγματοποιήσει 50 εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα. Με τα έργα του αυτοσαρκάζεται και σαρκάζει την σύγχρονη Ελλάδα της οικονομικής-πολιτικής-πολιτιστικής κρίσης. Η σύζυγος του κ. Ελένη Κυριτσοπούλου διάβασε το ποίημα του «Οι Μαρινέροι». Κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Κυριτσόπουλος ευχαρίστησε για την τιμητική διάκριση, τονίζοντας ότι οι γελοιογραφίες του σκοπό έχουν την αφύπνιση του κόσμου και ειδικά οι νέοι, που είναι οι κύριοι φορείς αλλαγής της κοινωνίας, θα βρουν μόνοι τους την διέξοδο διαφυγής, ώστε η χώρα μας να γυρίσει σελίδα.

        Συγχαρητήρια στους διοργανωτές της Ναυτικής Εβδομάδας 2019, συγχαρητήρια και στα μέλη μας κ. Γλυνού και κ. Κυριτσόπουλο. Και εις ανώτερα!

www. logotypos.gr/timithike-gia-tin-en-genei-prosfora-toy-ston-topo

www.syrostoday.gr/news/78025-Syros-Naytiki-Evdomada