Παρουσίαση βιβλίου «Πέρα-Δώθε»

Παρουσίαση βιβλίου «Πέρα-Δώθε»

Παρουσίαση του βιβλίου με Συριανή μυθοπλασία

της Χριστίνας Πουλίδου “Πέρα-Δώθε”

Από το φίλο μας Θάνο Θραψιάδη

Στις 31 Αυγούστου στη αίθουσα “Βαλμάς” του Επιμελητηρίου Κυκλάδων παρουσιάστηκε το βιβλίο της δημοσιογράφου Χριστίνας Πουλίδου με τον τίτλο “Πέρα – Δώθε” .

Το βιβλίο αυτό ακολούθησε την προ τριετίας έκδοση του προηγουμένου της, “Άνω-Κάτω”, που πραγματευόταν, επίσης, γεγονότα της νεώτερης συριανής ιστορίας και ακολουθώντας τον δρόμο της μυθοπλασίας έφερνε κοντά την καθημερινότητα με την πραγματική ιστορία του νησιού και της Ερμούπολης (αρχές 20ού αιώνα-κατοχή- σύγχρονη εποχή).

Το “Πέρα-Δώθε” χρονολογικά διαδραματίζεται την πρώτη περίοδο από τον εποικισμό της Ερμούπολης μέχρι την αρχή της “παρακμής” της, περίπου το 1870. Η Χριστίνα Πουλίδου, φέρνοντας μαζύ της δύο ισχυρά όπλα, την μεγάλη αγάπη της, δηλαδή, για την Σύρο και την τεράστια δημοσιογραφική της εμπειρία, προσεγγίζει με ιδιαίτερη ακρίβεια τα ιστορικά γεγονότα και καταφέρνει, ακόμα και την μυθοπλασία που χρησιμοποιεί, να την κάνει οικεία πραγματικότητα μέσα στο σωστό περιβάλλον.. Ακόμα και τα ονόματα των ηρώων φαίνονται πραγματικά, όσο για τις τοποθεσίες, λες και έχει γεννηθεί σ΄αυτές, λες και οι παληές μνήμες έχουν περάσει σ΄αυτήν από στόμα σε στόμα προγόνων..

Τον συντονισμό της παρουσίασης είχε ο Γιάννης Μειμάρογλου ενώ για το βιβλίο μίλησε η γνωστή βιβλιοκριτικός και κριτικός τέχνης Κατερίνα Σχινά και ο δικηγόρος Θάνος Θραψιάδης που ανέδειξε (όπως, εξάλλου είχε κάνει και με το πρώτο βιβλίο) συνδυαστικά τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την “συριανή ταυτότητα” του βιβλίου και το φέρνουν κοντά στις προσωπικές μας μνήμες , πλουτίζοντάς το με τα “ντόπια” χρώματα και αρώματα του αγαπημένου νησιού. Αποσπάσματα, με ζωντάνια και ‘ένταση διάβασε ο Βρασίδας Ζάβρας.

Το βιβλίο έχει εκδοθεί από το “ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ”