Ο Ξαρχάκος Επίτιμος Δημότης Σύρου

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΣΥΡΟΥ
Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ

Σε μία σεμνή τελετή στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, ανακήρυξε σήμερα το απόγευμα, τον συνθέτη, Σταύρο Ξαρχάκο, Επίτιμο Δημότη Σύρου-Ερμούπολης.

Στην τελετή παραβρέθηκαν και συμμετείχαν, εκτός από τον συνθέτη και την σύζυγό του Ηρώ Σαία, ο επίτιμος επίσης Δημότης Σύρου, Στέλιος Νιώτης, ο Γιώργος Νταλάρας, εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Η Σύρος που Αξίζουμε”, Αλέξης Αθανασίου, καθώς επίσης μέλη του “ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ”, κ.α.

Την τελετή άνοιξε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Κεράνης, ο οποίος διάβασε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανακήρυξη του κ. Ξαρχάκου σε επίτιμο Δημότη, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος, κ. Λειβαδάρας, ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Συνθέτη, στην Συριανή καταγωγή του, αλλά και στη μοναδική σύνδεση του με το νησί μας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λειβαδάρας αναφέρθηκε στη μουσική σχολή “ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ”, η οποία αποτελεί έμπνευση και πρωτοβουλία του σπουδαίου μαέστρου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συνεργασία που είχε ο Σταύρος Ξαρχάκος με τον Μάρκο Βαμβκάρη.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Ξαρχάκος αναφέρθηκε στο σημαντικό για εκείνον γεγονός, ότι η μισή του καταγωγή – όπως χαρακτηριστικά είπε – είναι από τη Σύρο, καθώς ο πατέρας της μητέρας του, Ιωάννης Κανακάρης, είναι Συριανός.

Ο κ. Ξαρχάκος αναφέρθηκε και στη συνεργασία που είχε με τον Συριανό Ρεμπέτη, Μάρκο Βαμβακάρη, εκφράζοντας τις θερμές του ευχαριστίες προς το Δήμαρχο, τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, καθώς επίσης και προς τους Δημοτικούς Συμβούλους για την τιμητική απόφαση προς το πρόσωπό του.

Τέλος, για το έργο, τη ζωή και την προσφορά του Σταύρου Ξαρχάκου, μίλησε ο Στέλιος Νιώτης, Αντιπρόεδρος και πρωτεργάτης του «Εν χορδαίς και οργάνοις»