«Αντώνης Ξαγοράρης, ο ναυτικός και μοντελίστας»  

«Αντώνης Ξαγοράρης, ο ναυτικός και μοντελίστας»  

«Αντώνης Ξαγοράρης, ο ναυτικός και μοντελίστας»

Κείμενο, φωτογραφίες: Χρήστου Θανόπουλου

Ο Αντώνης Ξαγοράρης είναι γνωστός στο ευρύ κοινό από τις εκθέσεις των μοντέλων πλοίων που κατά καιρούς παρουσιάζει. Η τελευταία του έκθεση έλαβε χώρα στο θέατρο «Ευανθία Καΐρη», στα Λαζαρέττα, τον Ιούλιο του 2021.

Γεννήθηκε το 1944 στην Πηγάδα (κοντά στο Βροντάδο). Πατέρας του ήταν ο Ιωάννης Ξαγοράρης και μητέρα του η Θωμαΐς (Τομαζίνα) το γένος Κοφάκη. Η οικογένεια Ξαγοράρη κατάγεται από τη Σαντορίνη. Πολύ νέος εργάστηκε στο Νεώριο   ως καραβομαραγκός, την εποχή που ανήκε στους αδελφούς Ρεθύμνη και έκτιζαν καΐκια για τους Κασιώτες εφοπλιστές.  Ήταν περίπου 20 χρονών όταν μπάρκαρε και εργάστηκε ως λοστρόμος για 10 χρόνια στα γκαζάδικα (τάνκερ). Επέστρεψε στη Σύρο και δούλεψε στα ρυμουλκά των Ναυπηγείων, τον «Κέρβερο» και δύο άλλα, για 20 χρόνια. Ο «Κέρβερος» είχε μία πανίσχυρη μηχανή 1.350 ίππων. Ο Α. Ξαγοράρης παρέλαβε στο Άμστερνταμ το ρυμουλκό και το έφερε στη Σύρο. Σε ηλικία 48 ετών βγήκε στη σύνταξη.  Διατηρούσε με τη σύζυγo του, Κωνσταντίνα Ζαράνη, κατάστημα ψιλικών στο Βροντάδο. Έκαναν τρία κορίτσια, τη Μαρία, τη Θωμαΐδα (Ζήνα) και την Ιωάννα. Δυστυχώς μόνο η τελευταία είναι εν ζωή, έχει όμως τη χαρά να καμαρώνει έξι εγγόνια και τρία δισέγγονα.

Όταν σταμάτησε να εργάζεται αποφάσισε να γεμίζει δημιουργικά το χρόνο του, κατασκευάζοντας ξύλινα μοντέλα πλοίων, αφού πρώτα είχε  μελετήσει μία ή περισσότερες φωτογραφίες τους από κάποιο βιβλίο, όπως το βιβλίο του Γ. Φουστάνου, που πραγματεύεται τα παλιά ελληνικά εμπορικά και επιβατηγά πλοία. Ξεκίνησε αρχικά με την κατασκευή δύο καϊκιών και ενός πλοίου. Τώρα έχει πλέον κατασκευάσει πάνω από 120 μοντέλα πλοίων. Συνήθως η κατασκευή ενός μοντέλου χρειάζεται 2-3 μήνες. Χρησιμοποιεί ως εργαστήριο τον 1ο όροφο της οικίας του. Η έκθεση των μοντέλων βρίσκεται στο ισόγειο. Έχει πωλήσει ή χαρίσει αρκετά μοντέλα. Είναι πολύχρωμα και γυαλιστερά, προσεγμένα και στις τελευταίες λεπτομέρειες τους. Περιλαμβάνουν αρχαίες τριήρεις και πεντηκόντορο, παλιά επιβατηγά, όπως: «Κανάρης», «Δέσποινα», «Ναϊάς», «Νάξος», πλοίο Liberty, καναδικό Liberty, motorship, τάνκερ, πλοίο μεταφοράς φυσικού αερίου, δύο πλοία σε δεξαμενές του Νεωρίου, φορτηγά με κοντέϊνερ, ρυμουλκά πλοία όπως το παλιό πλοίο «Φοίνιξ»,, το κόκκινο πλοίο πόντισης υποβρυχίων αγωγών «Αριάδνη», τη θαλαμηγό «Χριστίνα» του Αριστοτέλη Ωνάση και την υπερσύγχρονη θαλαμηγό «007», (που επισκέφθηκε τον Αύγουστο 2021 την Ερμούπολη). Άκρως εντυπωσιακό είναι το μοντέλο του μεγάλου τετρακάταρτου ιστιοφόρου «Γεράκι της Μάλτας», (που ενοικιάζεται προς 1.400.000 ευρώ τον μήνα) και το παρουσίασε στην πρόσφατη έκθεση στα Λαζαρέττα.

Τα απαστράπτοντα μοντέλα είναι πανέμορφα.

Γεια στα χέρια του  μάστορα, που τιμάει τη ναυτική παράδοση της Σύρας.

previous arrow
next arrow
Slider