Δ ρ ώ μ ε ν α

     Δ Ρ Ω Μ Ε Ν Α

«Ένδυμα Ψυχής»

  του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός 

από τον Χρήστο Θανόπουλο

Το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, διοργανώνει στην Πινακοθήκη Κυκλάδων έκθεση των Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev, με τον τίτλο «Ένδυμα ψυχής».

Τα έργα που θα εκτεθούν συνιστούν μια πρωτότυπη προσέγγιση των Παραδοσιακών ενδυμασιών της Λαογραφικής Συλλογής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Η Έκθεση εντάσσεται στον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Οι φωτογραφίες του Βαγγέλη Κύρη είναι πορτραίτα νέων, μοντέλων ή μη, που φορούν τις παραδοσιακές στολές από Λήμνο, Ίο, Ψαρά, Μ. Ασία, Πόντο, Ανατολική Θράκη, αλλά και ιστορικών προσώπων όπως Γενναίος Κολοκοτρώνης, βασιλιάς Όθωνας,  Ρόζα Μαυρομιχάλη, κ.α., με την χειροποίητη σφραγίδα της κεντητικής τέχνης του Anatoli Georgiev. Στη Σύρο η έκθεση θα διαρκέσει από τις 6 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου 2022.

Το Σεπτέμβριο του 2022 η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Κτίριο Παλιάς Βουλής) στην Αθήνα.

Βιβλιογραφία:

Faycontroi.gr/toidrymaantoniosekomninosdiorganoneistisyrotinekthesitoyvaggelikyrianatoligeorgiev

=======

   ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21:  Η πλωτή έκθεση 

Από τον Χρήστο Θανόπουλο

Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης και η Τράπεζα Πειραιώς, με χαρά ανακοινώνουν ότι η πλωτή έκθεση κειμηλίων  ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21, από τις συλλογές του μουσείου, θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2022. Η έκθεση διοργανώνεται στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και είχε αναβληθεί το 2021, λόγω της πανδημίας.

Το ιστιοφόρο εκπαιδευτικό σκάφος «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», με τη συνοδεία μονάδων του Πολεμικού ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος και στολίσκου ιδιωτικών συνοδευτικών σκαφών, θα περιαγάγει την έκθεση σε 14 λιμάνια της νησιωτικής Ελλάδος, ξεκινώντας από τη Χίο στις 26 Ιουνίου 2022. Η έκθεση θα βρίσκεται στη Σύρο στις 27 Ιουλίου 2022. Επίσης, θα επισκεφθεί: Οινούσες, Ψαρά, Λέσβο, Λήμνο, Σαμοθράκη, Άγιο Ευστράτιο, Σκύρο, Άνδρο, Σπέτσες, Ύδρα, Πόρο, Αίγινα, Πειραιά.

Η έκθεση αποσκοπεί να αναδείξει το Ναυτικό Αγώνα του 1821, τόσο με αυθεντικά κειμήλια, (όπως ο σταυρός από το πλοίο του Μιαούλη, η αρπάγη από το πυρπολικό του Κανάρη, ναυτικά όπλα, φιλελληνικά αντικείμενα), όσο και με ψηφιακές εφαρμογές (μικρά video, ψηφιακές αναπαραστάσεις ναυμαχιών, γραφιστικές αναπαραστάσεις, ηχητικά αποσπάσματα από ιστορικές πηγές, κ.α.).

Ξεδιπλώνεται το Αιγαίο των προεπαναστατικών χρόνων, η δημιουργία αξιόμαχων ναυτικών ελληνικών μονάδων, αναδεικνύονται τα ναυτικά νησιά, τα σημαντικότερα πρόσωπα και γεγονότα του Ναυτικού Αγώνα και ο αντίκτυπος που είχε στην Επανάσταση, στην Ευρώπη και στη ζωή των αγωνιστών μετά την απελευθέρωση.

Επιμελητές και συντηρητές θα συνοδεύουν την έκθεση και θα ξεναγούν το κοινό. Η καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Μαρία Ευθυμίου θα πραγματοποιήσει σειρά ομιλιών για την καθοριστική συμβολή του Ναυτικού Αγώνα στη αίσια έκβαση του Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας, σε συνδυασμό με επετειακές εκδηλώσεις που θα διοργανώσουν τοπικοί φορείς και η Τράπεζα Πειραιώς.