‘Eκδήλωση για τον Μάνο Ελευθερίου

‘Eκδήλωση για τον Μάνο Ελευθερίου

Τιμητική εκδήλωση για τον Μάνο Ελευθερίου

 στη Στέγη του Συνδέσμου Συριανών

Κείμενο – φωτογραφίες του Χρήστου Θανόπουλου

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019, μία μόλις ημέρα μετά την επέτειο των γενεθλίων του Μάνου Ελευθερίου (12 Μαρτίου 1938), διοργανώθηκε εκδήλωση προς τιμήν του, στην Στέγη του Συνδέσμου Συριανών.

 Συμμετείχαν πάνω από 50 άτομα, μέλη και φίλοι του Συνδέσμου Συριανών και πολλοί προσκεκλημένοι. Παρευρέθηκαν η αδελφή του μεγάλου απόντος, κ. Λιλή Ελευθερίου, ο συγγραφέας κ. Κώστας Λογαράς, που ήταν και ένας από τους ομιλητές, ο συγγραφέας–εργογράφος των Καβάφη–Αναγνωστάκη κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, η κριτικός–συγγραφέας κ. Ζέτα Κουντούρη, οI συγγραφείς κ. Γιώργος Συμπάρδης και Μαρία Στασινοπούλου, μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Αιγυπτιωτών, ο εκδότης των Συριανών Γραμμάτων και ιδιοκτήτης της Ελληνογαλλικής Σχολής Αγ. Παύλος Αθηνών κ. Δημήτρης Βαρθαλίτης.

 Η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Συριανών κ. Μαρία Παπαπολίζου απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και αναφέρθηκε εν συντομία στη διαδρομή και τον απόηχο του έργου του μεγάλου πνευματικού άνδρα. Ακολούθησε ο κοσμήτορας κ. Χρήστος Θανόπουλος με την «Εργογραφία Μάνου Ελευθερίου». Ο μεγάλος στιχουργός και πεζογράφος επηρεασμένος από προσωπικά βιώματα,  διάφορους λογοτέχνες-φιλοσόφους, από την ιστορία-παράδοση-επικαιρότητα, έγινε ο ποιητής των πονεμένων και κατατρεγμένων, ο στιχουργός της διάπυρης πορείας του Ελληνισμού. Η έφορος κ. Ντίνα Συκουτρή εκφώνησε λόγια και σκέψεις «από καρδιάς» για τον Μάνο. Δεν παρέλειψε να τονίσει το ενδιαφέρον του Μάνου για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης  στις επόμενες γενιές, καθώς δώριζε τις συλλογές του από σπάνια βιβλία – έντυπα – φωτογραφίες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης, στο Ιστορικό Αρχείο Κυκλάδων (ΓΑΚ), αλλά και στο Σύνδεσμο Συριανών δώρισε μέρος της συλλογής του από παλιές καρτ-ποστάλ και αυθεντικές φωτογραφίες. Τις «Αναμνήσεις μιας συμμαθήτριας του Μάνου» από το 4ο Δημοτικό Σχολείο στη Νεάπολη, παρουσίασε η κ. Παρθενόπη Τσακιρίδου, μέλος του Συνδέσμου Συριανών.

Ο συγγραφέας κ. Κώστας Λογαράς ήρθε από την Πάτρα ειδικά για την εκδήλωση και εκφώνησε την ομιλία «Αν ο Μάνος ήταν ένα μόνο τραγούδι». Έκανε ανάλυση του τραγουδιού «Στους μπαξέδες», που ο Μ.Ε. έγραψε για τον Μάρκο Βαμβακάρη, επ’ ευκαιρία του θανάτου του (1972).

Στους μπαξέδες και στους ταρσανάδες

ήρθες να μου κόψεις μια ζωή

κι ο βοριάς που ματώνει στις Κυκλάδες

μ’ άλλα λόγια φτώχεια και κρασί.

—-

Σε μια θάλασσα μαλαματένια

στολισμένος μάγκας και νταής

ήρθες να μου πεις κρυφά κι εμένα

τον καημό της φραγκοσυριανής.

—-

Θα σου στήσω στις γωνιές καρτέρι,

ξόβεργα σ’ αυλές κι ανηφοριές,

για να μάθεις, μαύρο περιστέρι,

να μου δίνεις άλλες συμφορές.

«Ακόμα και αν μόνο αυτό το τραγούδι (σε μουσική Δήμου Μούτση και ερμηνεία Βίκυς Μοσχολιού) είχε διασωθεί από τον Ελευθερίου, θα ήταν αρκετό για να αναγνωριστεί η τεράστια αξία του». «…η Σύρος…είναι μια εμπειρία ψυχής»…«το τραγούδι του Μάνου…είναι μύηση σε μυστική διαδρομή».Τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κάποιος έναν τόπο, όπως τη Σύρα, είναι μέσω των έργων των πνευματικών ανθρώπων του. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις τελευταίες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον «φίλο» του Μάνο Ελευθερίου.

Ο επίλογος της βραδιάς γράφτηκε από τον αγαπημένο κ. Γιάννη Αργυρίου, ο οποίος με την κιθάρα του τραγούδησε δέκα τραγούδια του Ελευθερίου, κάνοντας ένα απάνθισμα από όλους τους συνθέτες με τους οποίους κατά καιρούς συνεργάστηκε. Τα δύο πρώτα τραγούδια εκτελέστηκαν ανάμεσα στις ομιλίες. Ο ρυθμός και το πάθος του κ. Αργυρίου συνεπήρε όλη την αίθουσα, που τραγούδησε σύσσωμη τα γεμάτα παλμό «Μαλαματένια λόγια» σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου, το «Άλλος για Χίο τράβηξε» σε μουσική Δήμου Μούτση, και το «Είναι αρρώστια τα τραγούδια» σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου, «Το τρένο φεύγει στις οκτώ», «Θα σε ξανά’ βρω στους μπαξέδες» κ.α. Μετά τη λήξη της εκδήλωσης τα μέλη του Συνδέσμου Συριανών: οι κ. Αδάμ Ανδρεάδης και η σύζυγος του κ. Καλλιόπη Μπαρμπαρέσσου δώρισαν στη Στέγη παλιά οικογενειακή εικόνα του Αγίου Γεωργίου (τέλη του 19ου αιώνα) του αγιογράφου Γενναδίου, η οποία τοποθετήθηκε στην αίθουσα «Μαριέτα Α. Γιαβιώτη». Ευχαριστούμε θερμά τους δωρητές!

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι στη φιλόξενη Στέγη του Συνδέσμου Συριανών γεύτηκαν τους μεζέδες και τα γλυκίσματα,  που με πολύ κόπο και μεράκι είχαν ετοιμάσει οι κυρίες  του Δ.Σ.

Ευχαριστίες και συγχαρητήρια σε όλους!

Οι Ομιλητές της Εκδήλωσης

Arrow
Arrow
Slider