Ενδιαφέροντα Θέματα

Ενδιαφέροντα Θέματα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ 2021

Το ημερολόγιο είναι ένα καλαίσθητο, κλασικό, χρήσιμο και ιδιαίτερα διαδεδoμέvο αντικείμεvo, που εκτός από την προβολή του Συνδέσμου Συριανών,  της  ιδιαίτερης πατρίδας μας και της ιστορίας της, θα βοηθήσει στην ταμειακή ενίσχυση του συλλόγου μας, έτσι ώστε ό τελευταίος να έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει την υπερεκατονταετή πορεία του, τις φιλανθρωπικές και  πολιτιστικές δράσεις του.

Το ημερολόγιο του 2021 είναι αφιερωμένο στον «Βιομηχανικό και Εμπορικό Βίο της Ερμούπολης».

Πρόκειται για μια συλλεκτική έκδοση και έχει γίνει ανάρπαστο από τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του.

Για περισσότερες πληροφορίες-παραγγελίες  επικοινωνείτε με τον ταμία κύριο

Τσαούσογλου Πέτρο στο τηλ.  6972621899.

——–

Διόρθωση λεζάντας ημερολογίου 2021 Συνδέσμου Συριανών

        Από την κυρία Μαργαρίτα Καλουτά λάβαμε e-mail που αφορά τον προπάππο της και ιδρυτή του πρώτου βυρσοδεψείου στην Ερμούπολη.

Παραθέτουμε όλα τα στοιχεία που γνωρίζουμε πλέον. Όπως μας πληροφορεί η ευγενέστατη κυρία Μ. Καλουτά, ο Χιώτης Χατζή Φραγκούλης Καλουτάς (1789 Χίος-1864 Ερμούπολη), που αφίχθη στην Ερμούπολη (1824) άγαμος, βυρσοδέψης το επάγγελμα, ίδρυσε το πρώτο βυρσοδεψείο (1828-29) στους Χοχλάκους (σημερινή άκρη του λιμανιού, μεταξύ πρώην Πυροσβεστικής και Λαλακιάς) και αργότερα το εργοστάσιο  μετακόμισε εκεί που βρίσκεται σήμερα το ερειπωμένο υφαντουργείο Λαδόπουλου, στην περιοχή που έκτοτε ονομάστηκε Καλουτάδικα. Ο Χ.Φ. Καλουτάς  παντρεύτηκε την  Χιώτισσα Αγκαιρού και έκαναν οκτώ παιδιά. Στο βιβλίο των Ι. Τραυλού  και Α. Κόκκου, Ερμούπολη, Έκδοση Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος, Αθήνα 1980, στην σελίδα 41 αναφέρεται εσφαλμένα ότι ο ιδρυτής του πρώτου βυρσοδεψείου (1828-29) ήταν ο Π. (δηλαδή Παναγιώτης) Καλουτάς, ο οποίος όμως έφθασε μεταγενέστερα στην Ερμούπολη.

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Καλουτά για τις παρατηρήσεις της και ζητάμε συγνώμη που εκ παραδρομής δεν αναφέρεται ρητά το όνομα του ιδρυτή του πρώτου βυρσοδεψείου στην εκτενή λεζάντα του πορτραίτου του (πρόκειται για τον άνδρα με φέσι και νησιωτική ενδυμασία-βράκα), στον μήνα Αύγουστο 2021 του ημερολογίου. Στον πρόλογο του ημερολογίου όμως αναγράφονται με χρονολογική σειρά τα πρώτα βυρσοδεψεία, Καλουτά, Σαλούστρου, Παπαδάμ, κ.α.

——-

Τιμητική βραδιά αφιερωμένη στην οικογένεια Λαδόπουλου

και στον Παναγιώτη Κουλουμπή

        Την 23η Αυγούστου 2020 στο Θέατρο Ευανθία Καίρη, στα Λαζαρέτα, η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην οικογένεια Λαδόπουλου, όπου παραβρέθηκαν και τιμήθηκαν οι απόγονοι της γνωστής οικογενείας, για την βιομηχανική, οικονομική, πολιτιστική και ιστορική συμβολή της στην ιστορία της Ερμούπολης και της Σύρου. Διοργανώθηκε από τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Λαζαρέτων και την Ομάδα Φίλων της Ιστορίας της Σύρου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ερμούπολης-Σύρου και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και Συγγραφέων (FIJET).

Τιμητική πλακέτα επιδόθηκε στον αρχαιότερο εν ζωή απόγονο της οικογενείας Λαδόπουλου, Νικόλαο Ηπιώτη και την παρέλαβε ο γιος του και δισέγγονος του Εμμανουήλ Λαδόπουλου, Γεώργιος Ηπιώτης. Στην εκδήλωση τιμήθηκε και ο δημοσιογράφος-μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Συγγραφέων Τουρισμού και ιστοριογράφος κ. Παναγιώτης Κουλουμπής, για την προσφορά του στην προώθηση και ανάδειξη της ιστορίας της Σύρου, καθώς και τα μέλη της Ομάδας Φίλων της Ιστορίας της Σύρου, Αλεξάνδρα Δαγκλίδη και Ευάγγελος Παραμάνης. Οι τιμηθέντες ευχαρίστησαν θερμά για την διάκριση.

Ο κ. Γ. Ηπιώτης δήλωσε πως είναι μεγάλη τιμή για την οικογένεια Λαδόπουλου και ευχαρίστησε τον συριανό λαό, διότι χάρις σε αυτόν η οικογένεια του μεγαλούργησε.

Δύο μουσικοί συνόδευαν την εκδήλωση, ενώ συνεργείο του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου έκανε θερμομέτρηση στους παρευρισκόμενους. Ακολούθησε κέρασμα, ως επίλογος της φορτισμένης συγκινησιακά βραδιάς.

Συγχαρητήρια σε όλους!

———

Καθυστερημένα πληροφορηθήκαμε οτι:

Απεβίωσε και ετάφη   στην Αθήνα όπου διέμενε, η συμπατριώτισσα και παλαιό μέλος μας, Ιουλία Θεοδωρίδου το γένος ΜαρκουΪζου.

Θερμά συλλυπούμεθα τους οικείου της.