Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, Αρχαιρεσίες

Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, Αρχαιρεσίες

Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση,

Αρχαιρεσίες

Από τον Κοσμήτορα Χρήστο Θανόπουλο 

Την Κυριακή 8 Μαΐου 2022 στην πρώτη Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Συριανών συνήλθε το Δ.Σ. και έκοψε την πατροπαράδοτη βασιλόπιττα. Η τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Συριανών έλαβε χώρα στη Στέγη μας, την Κυριακή 15 Μαΐου 2022. Τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του απερχόμενου Δ.Σ. παρουσίασαν ο Γενικός Γραμματέας κ. Στέφανος Προβελέγγιος, ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Βαφίας, ο Ταμίας κ. Πέτρος Τσαούσογλου, ο κοσμήτορας κ. Χρήστος Θανόπουλος και εκ μέρους της Εξελεγκτικής Επιτροπής ο κ. Ιωάννης Κουσουλάκος.

Ανακοινώθηκε η εξόφληση του δανείου που αφορούσε τη Στέγη μας, με την ευγενή και αμέριστη συμπαράσταση του Μεγάλου Ευεργέτη και απερχόμενου Αντιπροέδρου κ. Άγγελου Γαβιώτη και της οικογενείας του.

Το φιλανθρωπικό έργο του Συνδέσμου Συριανών συνεχίστηκε το Πάσχα του 2022, με τη χορηγία 3.000 ευρώ συνολικά, σε 60 οικογένειες αναξιοπαθούντων συμπατριωτών μας.

Επίσης έγινε χρηματική χορηγία στο Γηροκομείο Σύρου και στην κατ’ οίκον νοσηλεία.

Έγινε αποδοχή του τροποποιημένου/ανανεωμένου Καταστατικού του Συνδέσμου Συριανών, από το Πρωτοδικείο, το οποίο ισχύει από το 2021

Μετά την πολύ πετυχημένη έκδοση του Ημερολογίου 2022, που αφορούσε τα Ερμουπολίτικα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια, το Δ.Σ. αποφάσισε το επόμενο ημερολόγιο να είναι αφιερωμένο στα Συριανά Ιδρύματα και Νοσοκομεία, που ευεργέτησαν και ευεργετούν απλόχερα τη νήσο μας.

Συνεχίστηκε απρόσκοπτα η έκδοση του εμπλουτισμένου Περιοδικού «Σύνδεσμος».

Από το Νοέμβριο 2021 έως τον Ιούνιο 2022 πραγματοποιήθηκαν εννέα ξεναγήσεις σε πολιτιστικούς – αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και επετειακές εκθέσεις», στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (στην έκθεση «Κάλλος, η Υπέρτατη Ομορφιά»), στο Μουσείο Λοβέρδου-οικία Τσίλλερ (στη συλλογή μεταβυζαντινών εικόνων Λοβέρδου), στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου (στη μόνιμη συλλογή και στην περιοδική έκθεση «Πορτραίτα» από το μουσείο του Λούβρου), στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (στην έκθεση «Αντικρίζοντας την ελευθερία, 200 χρόνια μετά στη Βουλή των Ελλήνων»), στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (στη έκθεση «Επαναcyσταση  ’21»), στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (στη Συλλογή Γλυπτών), στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη (στην έκθεση «Νίκος Εγγονόπουλος, ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού»),  περιήγηση στην Ακρόπολη και στη Νότια Κλιτύ από την αρχαιολόγο-ιστορικό κ. Βαμβακοπούλου-Γλυνού Ευαγγελινή, συνεπικουρούντος του κ. Χρήστου Θανόπουλου και στο Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών, (στην έκθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζηςꓽ «Πως μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα, από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση, 1453-1821»).  Για τον Οκτώβριο 2022 έχει προγραμματιστεί η ξενάγηση στο Νομισματικό Μουσείο («Ιλίου Μέλαθρον» ή οικία Σλήμαν) και θα ακολουθήσουν άλλες ξεναγήσεις, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Εθνικό Τυπογραφείο, στο Επιγραφικό Μουσείο, στη Ρωσική Εκκλησία, κ.α.  Εάν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα διοργανωθούν  εκδρομές, διαλέξεις, χριστουγεννιάτικη εορταγορά, κ.α.

Στις αρχαιρεσίες της 15ης Μαΐου 2022, για την ανάδειξη του νέου εννεαμελούς Δ.Σ. και της Εξελεγκτικής Επιτροπής, η προσέλευση των μελών υπήρξε ικανοποιητική και κυριάρχησε κλίμα εγκαρδιότητας και συναδέλφωσης.

Ψήφισαν 72 μέλη του Συνδέσμου Συριανών. Έλαβαν: Δημήτρης Βαφίας (50 ψήφους), Πέτρος Τσαούσογλου (44 ψήφους), Μάρω Καφετζοπούλου-Μουχτοπούλου (30 ψήφους), Χρήστος Θανόπουλος (29 ψήφους), Ασπασία Τριανταφυλλίδου (23 ψήφους), Στέφανος Προβελέγγιος, Ντίνα Συκουτρή, Μαίρη Πασσά (22 ψήφους), Γιάννης Βάγιας, Κλαίρη Κουντούρη (16 ψήφους). Για την Εξελεγκτική Επιτροπή έλαβαν οι ∶ Κώστας Παπαπολίζος (44 ψήφους), Γιάννης Κουσουλάκος (30 ψήφους), Λουκάς Μαυράκης (24 ψήφους). Το νέο Δ.Σ. συγκλήθηκε σε σώμα και τα αξιώματα διανεμήθηκαν ως εξής: Πρόεδρος Δημήτρης Βαφίας, Αντιπρόεδρος Μαίρη Πασσά, Ταμίας Πέτρος Τσαούσογλου, Γενικός Γραμματέας Στέφανος Προβελέγγιος, Έφορος Ντίνα Συκουτρή, Κοσμήτορας Χρήστος Θανόπουλος, εκτελούσα χρέη βοηθού Γενικού γραμματέα Μάρω Καφετζοπούλου- Μουχτοπούλου, εκτελούσα χρέη βοηθού Ταμία Ασπασία Τριανταφυλλίδου, Σύμβουλος Γιάννης Βάγιας (μετά από κλήρωση με την ισοψηφίσασα Κλαίρη Κουντούρη).

    Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους από το απερχόμενο Δ.Σ. δεν συμμετέχουν στο νέο Δ.Σ., έχοντας υπηρετήσει επί σειρά ετών ανιδιοτελώς τους σκοπούς και τα έργα του Συνδέσμου Συριανών. Πρόκειται για τους ∶ κ. Άγγελο Γαβιώτη, κ. Μαρία Παπαπολίζου, κ. Νινέττα Κοντογεώργη, κ. Ελεονώρα Δημητρίου-Σαρρή, κ. Γεώργιο Σαρλή, κ. Πόλα Μουχτοπούλου. Πολύ συγκινητικές οι αποχαιρετιστήριες επιστολές προς το Δ.Σ. και τα μέλη του Συνδέσμου Συριανών της κ. Ελεονώρας Δημητρίου-Σαρρή και της κ. Μαρίας Παπαπολίζου.

     Τόσο σε αυτούς τους κοντινούς μας ανθρώπους, όσο και σε πάρα πολλούς άλλους που προηγήθηκαν, προέδρους και μέλη των Δ.Σ. στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του Συνδέσμου Συριανών, αποδίδουμε τιμή και ευγνωμοσύνη.  Πατάμε πάνω στους ώμους τους και τα οράματα τους μας εμπνέουν, για να συνεχίσουμε με τις μικρές μας δυνάμεις και υπό αντίξοες συνθήκες, αυτό που εκείνοι ξεκίνησαν. Κατόπιν προτάσεως της εφόρου κ. Ντίνας Συκουτρή, το Δ.Σ. έλαβε την απόφαση δημιουργίας τόμου επετηρίδας (ιστορίας) του Συνδέσμου Συριανών, με επικεφαλής της προσπάθειας την κ. Συκουτρή.

Καλή επιτυχία στο νέο Δ.Σ.!

Καλή αντάμωση στη Σύρα μας, με συνεστίαση αν θέλει ο Θεός!

Υγεία, Ειρήνη και Χαρά σε όλους.

Καλό Καλοκαίρι!