Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας

Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας

Μικρασιατικού Ελληνισμού 

Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020 τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού, από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, στον Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Ταξιάρχης), παρουσία του δημάρχου, του αντιπεριφερειάρχη, των στρατιωτικών αρχών, αστυνομίας, πυροσβεστικής και πλήθους κόσμου.

  Μετά την δοξολογία, μέσα σε κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο εκφώνησαν λόγους η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών κ. Ειρήνη Χαρδαλή και το μέλος του Δ. Σ. Συλλόγου Μικρασιατών και έφορος του Συνδέσμου Συριανών κ. Ντίνα Συκουτρή Ανδρειωμένου.

Η κ. Συκουτρή δακρυσμένη αναφέρθηκε στα αίτια της Μικρασιατικής Καταστροφής, όπως ο εθνικός διχασμός, η προδοσία των «συμμάχων» αντί ισχυρών ανταλλαγμάτων, τα τραγικά λάθη της ελληνικής πολιτείας…Την 14η Σεπτεμβρίου κάηκε η Σμύρνη και μαζί της θάφτηκε η Μεγάλη Ιδέα.

 Η θάλασσα του Αιγαίου είναι η πιο αλμυρή θάλασσα, διότι δέχτηκε τα δάκρυα και το αίμα χιλιάδων προσφύγων… Ενώ το 1822 με την καταστροφή Χίου και Ψαρρών, η θυσία δικαίωσε το αποτέλεσμα, που ήταν η ελευθερία της πατρίδος, εκατό χρόνια μετά η θυσία είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη κατάρα για ένα κράτος μετά από πόλεμο, από τους πρόσφυγες, οι οποίοι είναι ανεπιθύμητοι όπου και να πάνε.

Η προσφυγομάνα Ερμούπολη τους δέχτηκε και τους αγκάλιασε. Εμείς σήμερα δεύτερη γενιά προσφύγων που μεγαλώσαμε εδώ, νιώθουμε παράξενα και εδώ και εκεί…Το έτος 2020 η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον νέων προκλήσεων που είναι αποτέλεσμα της Κατααστροφής του 1922. Όμως διατηρούμε άσβεστη συλλογική μνήμη. Παρά τα ελαττώματα μας, είμαστε ο λαός που στα δύσκολα έχουμε το θάρρος να ομονοήσουμε για το κοινό καλό, την πατρίδα μας και την αξιοπρέπεια μας».

        Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Προσφυγικό Μνημείο του Ξηροκάμπου.