Καπετάν Μανώλης Zώρζος

«Καπετάν Μανώλης Zώρζος»

Ο Συριανός Καπετάνιος:

καραβομαραγκός, και μικροναυπηγός.

Κείμενο – Φωτογραφίες:  Χρήστου Θανόπουλου

Το κοινό έχει γνωρίσει τον Μανώλη Ζώρζο από τις εκθέσεις μοντέλων πλοίων, που κατά καιρούς έχουν γίνει. Όλοι έχουν θαυμάσει τα ακριβή αντίγραφα υπό κλίμακα, των παλιών ξύλινων σκαριών, που όργωναν τις ελληνικές θάλασσες, και δυστυχώς συνέχεια λιγοστεύουν και μαζί με αυτά χάνεται η παλιά τέχνη της ξυλοναυπηγικής.

Ο Μανώλης Ζώρζος γεννήθηκε στην Σύρο το 1948. Ο πατέρας του Ιωάννης Ζώρζος (Φουσκής) ξεκίνησε από το 1937 με έναν ταρσανά ακριβώς δίπλα στο Νεώριο. Σε αυτόν τον ταρσανά έχουν ναυπηγηθεί πάνω από 900 ξύλινα σκάφη.

Ο Μανώλης Ζώρζος μαθητεύοντας κοντά στον πατέρα του έφτιαξε τρεις ξύλινες βάρκες, πριν αποφασίσει να μπαρκάρει στα πλοία, στην ηλικία των 18 ετών. Έγινε πλοίαρχος, θαλασσοδάρθηκε για πολλά χρόνια.

Όταν βγήκε στην σύνταξη αποφάσισε να ασχοληθεί με τα μοντέλα πλοίων, που χρησιμοποιούνται για μεταφορές και αλιεία από την δεκαετία του ’30 έως σήμερα, εκφράζοντας μία εσωτερική παρόρμηση που είχε να κάνει με την σκληρή ζωή του ναυτικού και τις εμπειρίες του από τον οικογενειακό ταρσανά.

Ξέροντας από πρώτο χέρι τα μυστικά των καραβομαραγκών, χρησιμοποιεί τις ίδιες τεχνικές και τα μοντέλα έχουν τις ίδιες προδιαγραφές με τα κανονικά σκάφη, καθώς έχουν κατασκευαστεί με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο!

Ο Μανώλης Ζώρζος παρουσιάζει μοντέλα του και εργαλεία των καραβομαραγκών στην διαρκή έκθεση του Επιβατικού Σταθμού της Ερμούπολης. Μια ατομική έκθεση «Παραδοσιακή Ναυπηγοξυλουργική Τέχνη Αιγαίου» παρουσιάστηκε στην αίθουσα Βάτη (24 Ιουνίου-4 Ιουλίου 2018), όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να θαυμάσει το σύνολο των μοντέλων του.

Έχει την άποψη ότι πρέπει η Ερμούπολη να αποκτήσει οπωσδήποτε ένα Ναυτικό Μουσείο, που να αναδεικνύει την μεγάλη συριανή ναυτική παράδοση, στο οποίο θα συμβάλλει και ο ίδιος δυναμικά. Όνειρο του είναι να φτιάξει ένα ιδιωτικό ναυτικό μουσείο, όπου θα εκτίθενται τα έργα του. Δέχεται εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μοιράζει καταλόγους με τα ονόματα των εργαλείων και τμημάτων των πλοίων.

Ο Μανώλης Ζώρζος δώρισε στην Στέγη Μικρασιατικής Μνήμης (Δεκέμβριος 2018), ένα μοντέλο βαρκαλά, το οποίο χρησιμοποίησαν οι μαθητές για να πουν τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι και αργότερα ενώπιον κόσμου, στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα ξύλινα πλοία είναι όμορφα, διότι έχουν αποκρυσταλλωμένη επάνω τους την εμπειρία αιώνων.

Τον ευχαριστούμε θερμά για την φιλοξενία. Νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας, για την τιτάνια προσπάθεια διάσωσης της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής τέχνης. Θαυμάζουμε το μεγάλο μεράκι, την υπομονή, το ταλέντο του και ευχόμαστε όπως αναγνωριστεί και ευοδωθεί αυτό το σπουδαίο έργο ζωής.

Μερικά από τα έργα του :-

previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider