Κώστας Ιωαννίδης

Κώστας Ιωαννίδης

Από τον κ. Μιχάλη Μακρουλάκη

Έφυγε από τη ζωή πριν λίγες ημέρες.

        Με σεμνότητα και διακριτικότητα έγινε ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη, που έφυγε από την ζωή στις 25 Αυγούστου. Αντιμετώπιζε εκείνες τις ημέρες αναπνευστικά προβλήματα, ενώ βρισκόταν στο αγαπημένο του νησί την Σύρο, όπου εδώ είχε δημιουργήσει και την πανέμορφη εξοχική  κατοικία του. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα και η κηδεία του έγινε το Σάββατο 28 Αυγούστου στο νεκροταφείο Ζωγράφου, στην πόλη όπου γεννήθηκε. Εκεί άλλωστε διοργάνωσε τις πρώτες του εκθέσεις στο Μουσείο Κοτοπούλη.

        Πολύ συγκινητική ήταν η παρουσία πέντε Γάλλων φίλων του Κώστα Ιωαννίδη που θέλησαν να βρεθούν στην κηδεία του. Έφθασαν  άλλοι από την Γαλλία και άλλοι από την Σαντορίνη όπου παραθέριζαν, αλλά όταν έμαθαν τι είχε συμβεί, θέλησαν να είναι κοντά του να τον αποχαιρετίσουν. Αυτοί οι γνωστοί του και φίλοι του ήταν η Πατρίσια, ο Στεφάν, ο Νίκολας από την Γαλλία, ο Ολιβιέ από τη Σαντορίνη και ο Χρήστος, που ζει πλέον για μεγάλα διαστήματα στην Ελλάδα.

Εκτός από τους πολύ αγαπητούς του φίλους, θέλησαν να παραστούν στην κηδεία του και άλλοι άνθρωποι, Έλληνες και ξένοι που τον γνώριζαν και θαύμαζαν την άριστη δραστηριότητά του που είχε πάντα στόχο να προσφέρει, (αν και εφόσον του ήταν δυνατόν), σε όσους Έλληνες επιθυμούσαν έργα τέχνης, τα οποία εκείνος θαύμαζε ή βοήθεια σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη για την υγεία τους, αλλά τα χρήματα τους δεν ήταν αρκετά για να διατηρήσουν τη ζωή τους.

Την πόλη της περιοχής Ζωγράφου εκπροσώπησε η πρώην δήμαρχος Τίνα Καφατσάκη, ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Γιάννης  Βούρτσης, καθώς και ο Βαγγέλης Μαρκάκης, ο επιμελητής της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα έργα την Πινακοθήκης προέρχονται από δωρεά προς τον Δήμο Ζωγράφου που έκανε το 2019 ο Κώστας Ιωαννίδης με έργα της προσωπικής του συλλογής αποκλειστικά ζωγράφων, σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως των Σαράντη Καραβούζη, Γιώργου Πίτσιου, Γιάννη Αντωνάκου και μερικών άλλων. Παραβρέθηκε στην κηδεία του και η Κύπρια Γιούλικα Λακερίδου, Ζωγραφιώτισσα  τελευταία που είναι εικαστική καλλιτέχνιδα και ιδιαίτερα θαύμαζε τις άριστες δραστηριότητες του Κώστα Ιωαννίδη.

Ήταν και άλλοι δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν και τίμησαν την κηδεία του Κώστα Ιωαννίδη το Σάββατο 28 Αυγούστου στο νεκροταφείο Ζωγράφου. Όσοι άνθρωποι Έλληνες και ξένοι είχαν γνωρίσει τον Κώστα Ιωαννίδη και ιδιαίτερα  την δραστηριότητά του και την προσφορά του σε όποιον άνθρωπο είχε ανάγκη, αναφέρονται με τα καλύτερα, τα άριστα λόγια για την άψογη δραστηριότητά του και πάνω από όλα για την μεγάλη προσφορά του σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη.

Η γνωριμία μου με το ζεύγος Ιωαννίδη.

Πριν λίγα χρόνια στην μικρή πλατεία του Φοίνικα έγινε ένα άγαλμα που κοσμεί ως σήμερα το χωριό . είναι μια γοργόνα με ένα δελφίνι, έργο του κ. Πατζόγλου. Τότε γνώρισα τον αείμνηστο Κώστα Ιωαννίδη με την Γαλλίδα σύζυγό του Ζανίν.

Θέλησα να τον ευχαριστήσω ιδιαιτέρως για την προσφορά αυτού του αγάλματος στο λιμάνι του Φοίνικα και ιδιαίτερα για την φροντίδα του να δημιουργήσει μια παιδική χαρά στην πλατεία του ναού του Αγίου Ιωάννη στην Ποσειδωνία. Περάσαμε πολλές ώρες μαζί με το ζεύγος Ιωαννίδη και  θέλησε ένα μου διηγηθεί την ιστορία της ζωής του. Πολύ νέος έφυγε από την Ελλάδα, ταξίδεψε σε διάφορες χώρες, αλλά η Γαλλία τον βοήθησε να αποκτήσει γνώσεις για την εργασία του και παράλληλα να γίνει ευτυχισμένος με την Γαλλίδα σύζυγό του, η οποία τον αγάπησε, τον θαύμασε και τον βοήθησε να φτάσει σε μια άριστη θέση γνώσης και εργασίας. Ιδιαίτερα θαύμασε και αγάπησε τα ζωγραφικά έργα τέχνης, τα οποία αγόραζε και πολλές φορές προσέφερε από αυτά σε πόλεις της χώρας μας.

Με τα χρήματα που είχε αποκτήσει βοηθούσε τους ανθρώπους που συναντούσε και είχαν ανάγκη. Είχα ρωτήσει να μάθω την ιδέα τους για την Σύρο. Ήταν το νησί που αγάπησαν, έχτισαν το σπίτι τους και ζούσαν ένα μεγάλο διάστημα στην Σύρο, που την θαύμαζαν, την αγαπούσαν και … όπως έμαθα από άλλους ανθρώπους που τους γνώριζαν ιδιαίτερα, ο Κώστας Ιωαννίδης φρόντιζε πάντα να προσφέρει χρήματα σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, ιδιαίτερα για λόγους υγείας. Πρόσφερε φάρμακα, τρόφιμα και πάντα νοιαζόταν να μάθει αν όλα πήγαν καλά στους ανθρώπους που είχαν πρόβλημα υγείας.

Ήταν πραγματικά μεγάλος ευεργέτης του νησιού μας.

Πολλοί άνθρωποι λυπήθηκαν και θα τον θυμούνται πάντα με εκτίμηση και αγάπη!

Ο Κώστας Ιωαννίδης