Ναυτικό Μουσείο

Ναυτικό Μουσείο

 

Κέντρο Ναυτικής Παράδοσης Σύρου  

Κείμενο, φωτογραφίες: Χρήστου Θανόπουλου

Το Ναυτικό Μουσείο – Κέντρο Ναυτικής Παράδοσης Σύρου, φαίνεται ότι βρίσκεται επιτέλους πολύ κοντά στην υλοποίηση του. Ήταν το όνειρο πολλών δεκαετιών, για τους ανθρώπους της θάλασσας, και όχι μόνο, οι οποίοι με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου – Κυκλάδων κ. Μηλιό Γεώργιο προσπαθούσαν να βρουν λύσεις που θα οδηγούσαν στην πραγματοποίηση του. Από την προηγούμενη δημοτική αρχή είχε προταθεί να χρησιμοποιηθεί μια αίθουσα στο κτίριο των Αποθηκών Διαμετακομιστικού Εμπορίου, όμως τελικά, αυτός ο χώρος παραχωρήθηκε στη νέα Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Προϋπόθεση υπήρξε πάντα ο χώρος να είναι ικανοποιητικού μεγέθους και σε σχετικά καλή κατάσταση.

Τελικά φέτος το καλοκαίρι έγινε το μεγάλο βήμα. Ο κ. Μάρκος Βουτσίνος, πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων (Ε.Κ.Κ.) προσέφερε ένα θαυμάσιο χώρο στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων (Μέγαρο Βελισσαρόπουλου) και συγκεκριμένα στο ισόγειο (αριστερή αίθουσα), έναντι του Ιστορικού Αρχείου του Ε.Κ.Κ. (δεξιά αίθουσα).

Την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 έγινε στο Ε.Κ.Κ. συνάντηση 33 σημαντικών προσωπικοτήτων και ανθρώπων της θάλασσας, οι οποίοι αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη του Ναυτικού Μουσείου Σύρου. Ανάμεσα τους ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Νίκος Λειβαδάρας, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γεώργιος Λεονταρίτης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Κ. κ. Βουτσίνος Μάρκος, ο Λιμενάρχης Σύρου κ. Βαμβακούσης Ιωάννης, ο Πρόεδρος της ΠΕΣΠΕΝ κ. Δασκαλάκης Θεμιστοκλής, ο Διοικητής ΑΕΝ Σύρου κ. Καραμήτσος Παναγιώτης, ο Πρόεδρος της ΕΣΝ Σύρου – Κυκλάδων κ. Μηλιός Γεώργιος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Άγκυρα κ. Μηλιού Φραγκίσκα, ο καραβομαραγκός κ. Ζώρζος Μανώλης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Μαραγκός Γεώργιος, ο ορθόδοξος Μητροπολίτης Δωρόθεος Β′ και ο καθολικός Επίσκοπος Στεφάνου Πέτρος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΝΕΧ κ. Ξενόκωστας Παναγιώτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της REV MARITIME LTD και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της REVOIL κ. Ρούσσος Ιωάννης, η αρχαιολόγος κ. Ρώτα Μαρία, η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κ. Παλούμπη Αναστασία και ο σύζυγος της Αντιναύαρχος ε.α. Π.Ν. Παλούμπης Ιωάννης, κ.α. Ο ρόλος του ζεύγους Παλούμπη υπήρξε καταλυτικός, παροτρύνοντας και καθοδηγώντας συνεχώς το όλο εγχείρημα.

Το καταστατικό του νέου Μουσείου δόθηκε από τον κ. Μηλιό Γεώργιο  το Σεπτέμβριο, στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για έλεγχο και βελτιώσεις. Η εγγραφή μελών – υποστηρικτών στο Ναυτικό Μουσείο Σύρου είναι ζωτικής σημασίας, όπως και η δωρεά αντικειμένων από φίλους εντός και εκτός Σύρου. Αντικείμενα θα δωρίσει ο κ. Μαρτίνος Αθανάσιος, ο κ. Ζώρζος Μανώλης και πάρα πολλοί άλλοι. Η δημιουργία της έκθεσης και η πρόσληψη ενός ατόμου (αρχαιολόγου, μουσειολόγου ή άλλης ειδικότητας) για τη φύλαξη του μουσείου, θα είναι ευγενής χορηγία επιχειρηματιών, εφοπλιστών, κ.α. Η αίθουσα στο Μέγαρο Βελισσαρόπουλου είναι μία καλή αρχή. Αργότερα ίσως βρεθεί κάποιος μεγαλύτερος χώρος, που θα διατεθεί από τον Δήμο ή κάποιον άλλο φορέα.

Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μηλιό Γεώργιο για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει τόσα χρόνια και για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

Ο Κυκλαδικός Πολιτισμός, ο πρώτος ναυτικός πολιτισμός του κόσμου και η Σύρος με την τεράστια ναυτική παράδοση και ιστορία, αποκτούν επιτέλους ένα Ναυτικό Μουσείο. Ας το αγκαλιάσουμε όλοι μας, ο καθένας με όποιον τρόπο μπορεί.  Ο Σύνδεσμος Συριανών υποστήριξε και υποστηρίζει πάση δυνάμει τη δημιουργία του Ναυτικού Μουσείου Σύρου.