Στον Πατέρα

ΣΤΟΝ  ΠΑΤΕΡΑ

Πηδάλιό σου ήμουνα

σε κάθε πνοή τ’ αγέρα

πάντα με ήθελες άνθρωπο

σωστό πέρα για πέρα,

Σ’  Ευχαριστώ Πατέρα

Γεωργίου Π. Σαρλή

Σεβαστέ μας Πατέρα,

Περίσσεια η χαρά μας που ύστερα από πενήντα χρόνια υποβαθμίσεως του ρόλου   σου,  εδέησε   να   καθιερωθεί,  προς  τιμή  σου,  η  ετήσια   κινητή

Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα.

Μία ημέρα που μνήμες, εικόνες και συναισθήματα μας συγκλονίζουν και μας υπενθυμίζουν το ρόλο και τις αξίες σου στην οικογένεια.

Ένα ρόλο ηγέτου, αφού σε θεωρούσαν κεφαλή και έρεισμα της οικογένειας, αρχηγού, αυτού που έπαιρνε τις αποφάσεις και οι λόγοι του δεν αμφισβητούνταν. Κι εμείς παιδιά τότε, παρά την αυταρχική σου συμπεριφορά, σε θεωρούσαμε σημαντικό προστάτη μας και σε δεχόμαστε με χαρά εκδηλώνοντάς σου αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό. Και τούτο επειδή η μητέρα μας έτσι δημιουργούσε στην ψυχή μας την εικόνα σου. Αλλά και εσύ θεωρούσες τον εαυτό σου πρότυπό μας και έδειχνες, αναλόγως της αγωγής και των καταβολών σου, διαφορετικά από σήμερα την πατρική στοργή σου.

Στην εποχή μας όμως, οι σύγχρονες αντιλήψεις έχουν αποδιοργανώσει τις οικογένειες. Έχασες τον παραδοσιακό σου ρόλο. Δεν θεωρείσαι πρότυπο αλλά είσαι πλέον ένας απλός άνθρωπος. Ο σκληρός και αυστηρός πατέρας, που μας επιβαλλόταν με διαφόρων μορφών τιμωρίες, έχει παύσει να υπάρχει.

Ασχολείσαι πλέον ποικιλοτρόπως εντός της οικογένειας, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες εξίσου με τη σύντροφο της ζωής σου. Άλλωστε η ενεργός συμμετοχή σου στην ανατροφή και στην φροντίδα μας, σύμφωνα και με τις σχετικές επιστημονικές μελέτες, είναι σημαντική. Αντιθέτως, η καθ’ οιονδήποτε λόγον απουσία ή ανεπάρκειά σου δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στην εν γένει εξέλιξή μας. Τοιουτοτρόπως, εντός μιας καταναλωτικής κοινωνίας με αξίες υποβαθμισμένες, καλείσαι να μας ελαχιστοποιήσεις κάποια πιθανά ψυχολογικά μας προβλήματα, να ισχυροποιήσεις τη μεταξύ μας σχέση και να συμβάλεις στην υγιή ψυχο-σωματική μας ανάπτυξη.

Πέραν όμως αυτών και μην υπάρχοντος πλέον του μεταξύ γονέων και τέκνων “χάσματος” είναι αναγκαίο, τόσον εμείς όσον και οι ενήλικες μελλοντικοί πατέρες να συνειδητοποιήσουμε, ότι δια τα παιδιά μας πρέπει να είμεθα πρωτίστως πατέρες και γονείς και έπειτα φίλοι. Η πατρική μας αγάπη να μην εκφράζεται σε παροχή υλικών αγαθών. Στήριγμά τους να είναι και μία σοφία που θα έχει πηγάσει από τις εμπειρίες μας. Επίσης, το ενδιαφέρον μας να επικεντρώνεται, με την θετική παρουσία μας, στην καθημερινότητά τους, όπως και οι υγιείς ή μη συμπεριφορές τους έχουν υιοθετηθεί από τον τρόπο ζωής μας.

Ωστόσο, είναι απαραίτητη η παρουσία σου και στο επίπεδο της πίστεως. Ίσως σήμερα, περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, είναι σημαντικό δια την Εκκλησία να προσφέρει πνευματική οικοδομή, με αναφορά και στους Αγίους Πατέρες της, των οποίων το θεολογικό και φιλοσοφικό έργο συνέβαλε πολύ στον ελληνο ορθόδοξο λόγο.

Πρέπει επίσης να σου υπενθυμίσω, ότι και στην αρχαιοελληνική γραμματεία ιστορούνται ορισμένα δικαιώματα, αλλά και οι υποχρεώσεις που επωμίζεται ο άντρας γονέας με παιδί/ιά (πατήρ), όπως και η υιική αγάπη, ο σεβασμός προς τον πατέρα και η περίθαλψή του στη γεροντική ηλικία.

Εξάλλου, η λέξη πατήρ που θεωρείται να συγγενεύει ετυμολογικά με την λέξη πατρίδα, δεν έχει σχηματιστεί τυχαία. Σύμφωνα με την απόκρυφη συμβολική γλώσσα των λεξαρίθμων της πυθαγόρειας θεωρίας των αριθμών, τον ίδιο λεξάριθμο έχουν οι λέξεις πατήρ και πατέρας (ΠΑΤΗΡ = ΠΑΤΕΡΑΣ = 3).

Σε αμφότερες δε τις λέξεις η ρίζα Π εκφράζει τις δύο ακτίνες του φωτός που κατέρχονται και ενώνονται σε οριζόντια γήινη δράση. Είναι η πρώτη, η αρσενική αρχή, η εκ των άνω ουσία που ρέει και δομεί και συνδέεται με τις λέξεις Πνοή – Πνεύμα – Πυρ.

Στις λέξεις μήτηρ και μητέρα η ρίζα Μ εκφράζει τη δεύτερη, τη θηλυκή δημιουργική αρχή και συνδέεται με τις λέξεις Ύλη-Μορφή. Κατά την ένωσή τους η μήτηρ θα δεχθεί στην μήτρα της το σπέρμα-πνεύμα, όπου θα συλληφθεί και η ύλη θα μορφοποιηθεί, ενώ η αρσενική αρχή προσφέροντας το πυρ της ζωής γίνεται πατήρ, με τον ανωτέρω λεξάριθμο 3 (τρία) που είναι ο αριθμός της δημιουργίας, της έκφρασης της ζωής, του αποτελέσματος, του γεννημένου όντος. Άλλωστε, η λέξη ζωή έχει λεξάριθμο το πέντε (ΖΩΗ = 5) που είναι ο αριθμός της υγείας, αρμονίας και του κάλλους του ανθρωπίνου σώματος.

Τελειώνοντας να σου ευχηθούμε από καρδιάς, όπως και σε όλους τους εν ζωή πραγματικούς άρρενες γονείς Χρόνια Πολλά, υγεία, χαρά και μακροημέρευση, ώστε κατά την μακρά αυτή παρουσία σου  όντας και εμείς γονείς, να κατανοήσουμε τη θεία συνεισφορά σου και να εκτιμήσουμε, όπως και όσο πρέπει την προσήλωσή σου στην ανατροφή μας. Οπότε κάνοντας ο καθένας την αυτοκριτική του θα πρέπει κάποια ημέρα, να σου εκφράσουμε με ευγνωμοσύνη το ένα

Σ’  Ευχαριστώ Πατέρα

 

Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα

3η Κυριακή Ιουνίου 2020