Παρά το γεγονός ότι η πανδημία του κορωναϊού φαίνεται ότι θα ματαιώσει όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 που είχε προγραμματίσει ο Σύνδεσμος Συριανών, η έκδοση του ετήσιου ημερολογίου έμεινε ανέπαφη, ως ένας θεσμός που εξακολουθεί να στέκεται στο πέρασμα του χρόνου.
Ειδικά, μάλιστα, τη φετινή χρονιά που ο Σύνδεσμος επέλεξε να προβάλει και να αναδείξει τον βιομηχανικό θησαυρό της Ερμούπολης, την οποία κατέστησε πρωτοπόρα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο ανάμεσα στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος, από τα μέσα και προς το τέλος του 19ου αιώνα, μέχρι το πρώτο τέταρτο του 20ού.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συριανών Αθηνών Δημήτρης Βαφίας στον “Λόγο των Κυκλάδων”, «Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς που, παρά τις γενικές αντιξοότητες που προκαλεί η πανδημία, μπορέσαμε να εκδώσουμε το ημερολόγιό μας.
Το φετινό ημερολόγιο έχει ως αντικείμενο τα παλιά εργοστάσια της Σύρου κατά την άνθιση της βιομηχανικής της περιόδου, τα οποία απασχολούσαν στο απόγειό τους περί τους 10.000 εργαζόμενους, στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες που ήρθαν από διάφορα μέρη της Ελλάδος στη Σύρο για να ιδρύσουν μετέπειτα την Ερμούπολη.
Έτσι, η Ερμούπολη ανέπτυξε σταδιακά έντονη βιομηχανική δραστηριότητα, μεταξύ των οποίων ήκμασαν πολλά και διαφορετικού τύπου εργοστάσια, από βυρσοδεψία, εργοστάσια υαλουργίας, χρωματοποιεία, σκαγιοποιεία, εργοστάσια επεξεργασίας υφασμάτων και πολλά άλλα.
Φυσικά, στο ημερολόγιο υπάρχουν και εκτενείς αναφορές στα πρόσωπα που δημιούργησαν τα εργοστάσια στη Σύρο, ενώ θερμές ευχαριστίες οφείλουμε να δώσουμε στους χορηγούς μας, αλλά και σε όσους συνέβαλαν σε αυτή την έκδοση, όπως τον Γιάννη Ανδρειωμένο και την Ντίνα Ανδρειωμένου Συκουτρή, την «Εκτυπωτική» και την Λίτσα Χαραλάμπους για την επιμέλεια και φροντίδα της έκδοσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου και τον κ. Τσαούσογλου για την σύλληψη της ιδέας, την οποία υιοθετήσαμε ευθύς εξαρχής.
Στο σημείο αυτό να πω, ότι τα ημερολόγια θα δοθούν δωρεάν στα ενεργά μέλη του Συνδέσμου που είναι τακτοποιημένα οικονομικά, ενώ ένας αριθμός θα διατεθεί προς πώληση και στη Σύρο μέσω της κας Ντίνας Ανδρειωμένου Συκουτρή, της Ρίτας Παπαφίγκου ή και κάποιου βιβλιοπωλείου», τόνισε ο κ. Βαφίας.