|
Οδοιπορικό στην πανέμορφη πρωτεύουσα των Κυκλάδων
Η Σύρος έχει ιστορία πλούσια αφού υπήρξε ναυτικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο του νέου ελληνικού κράτους και είναι σκέτη κούκλα όλες τις εποχές του χρόνου.
Ερωτεύσιμη δεν είναι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και τώρα. Ένας βασικός λόγος που η Σύρος αξίζει και με το παραπάνω την επίσκεψή της τον χειμώνα είναι γιατί είναι πολύ λίγα αυτά που χάνει κανείς, σε σύγκριση με το καλοκαίρι, από τις επιλογές που έχει να προσφέρει το νησί σε όμορφα και με χαρακτήρα καταλύματα.
Η καλύτερη επιλογή για διαμονή είναι η ούτως ή άλλως πανέμορφη Χώρα όπου οι επιλογές ειδικά στα ξενοδοχεία είναι άφθονες – προτείνουμε αυτά που έχουν θέα στο λιμάνι. Σημειώνεται ότι οι τιμές off season είναι αρκετά καλές. Την ίδια στιγμή, θα βρίσκετε στο αντικειμενικά πιο χαρισματικό σημείο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων. Άλλωστε, κανείς δε γλυτώνει από τα μάγια της Φραγκοσυριανής της γλυκιάς.
Η καρδιά της πόλης «χτυπά» σε τρία σημεία: στο λιμάνι και στους δύο λόφους που το περιβάλλουν. Ο ένας από αυτούς χωροθετεί και την Άνω Σύρα με σήμα κατατεθέν στην κορυφή του, τον καθολικό καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου, ή Σαν Τζώρτζη όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι. Στον δεύτερο λόφο, δεσπόζει ο ορθόδοξος ναός της Αναστάσεως, γύρω από τον οποίο χτίστηκε η Ερμούπολη, η πολύχρωμη αρχόντισσα από ψηλά είναι σαν πίνακας. Η θέα και από τις δύο εκκλησίες είναι εξίσου απολαυστική.
Κάτω από τους δύο λόφους ξεχύνεται η αριστοκρατική Ερμούπολη– με τα μεγάλα και μικρά σοκάκια της, τα σχεδόν 600 νεοκλασικά κτίριά της, τα πολλά εκλεκτά μεζεδοπωλεία και φαγάδικα της με τη ζωντανή ρεμπέτικη μουσική και τις πεντανόστιμες τοπικές γαστρονομικές προτάσεις της.
Το πιο ισχυρό σύμβολο της πόλης και ταυτόχρονα το πιο αναγνωρίσιμο κτίριο του νησιού είναι το Δημαρχείο Ερμούπολης. Πρόκειται για έργο του Ερνέστου Τσίλερ με βασικό χαρακτηριστικό του τα πολλά, κλιμακωτά σκαλοπάτια αλλά και την μεγάλη και αρχοντική πλατεία Μιαούλη μπροστά από την είσοδο του δημαρχείου γεμάτη αγάλματα και προτομές (του ιερωμένου, φιλόσοφου και μαθηματικού, Θεόφιλου Καϊρή, του φιλοσόφου της αρχαιότητας Φερεδύκη κ.α), όπως αναφέρει το exploringgreece.
Η Σύρα, όπως συχνά την λένε οι ντόπιοι, είναι επίσης πατρίδα του Μάρκου Βαμβακάρη και η σφραγίδα του κορυφαίου μας ρεμπέτη είναι κάτι που εμφανίζεται στις περισσότερες γωνιές της Σύρου, άλλοτε εμφαντικά και άλλοτε μέσα από την τάση των κατοίκων να διατηρούν τη μνήμη του ζωντανή. Και υπάρχει και άλλη μια μοναδικότητα- η Σύρος είναι αυτό το μέρος όπου συνυπάρχουν αρμονικά τα δύο δόγματα της χριστιανικής θρησκείας (Ορθόδοξη και Καθολική).
Επόμενο πιο αναγνωρίσιμο κτίριο, σε κοντινή απόσταση από την πλατεία Μιαούλη, το θέατρο Απόλλων. Το έμβλημα της πολιτιστικής ανάπτυξης της Ερμούπολης, κατασκευάστηκε το 1862-1864 σε σχέδια του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό και η σχεδίαση του είναι επηρεασμένη από τέσσερα τουλάχιστον ιταλικά πρότυπα.
Η λειτουργία του άρχισε στις 20 Απριλίου 1864, με τον Ριγκολέττο του Βέρντι.
Το εσωτερικό του θεάτρου είναι από μόνο του ένα μικρό ταξίδι σε άλλες εποχές, γι’ αυτό και πραγματικά δεν πρέπει να παραλείψετε να το επισκεφτείτε. Σε απόσταση βολής, και το πρώτο δημόσιο Γυμνάσιο της χώρας- σήμερα τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από τις πιο όμορφες βόλτες στην πόλη είναι η Άνω Σύρος. Στην περιοχή Πηγή θα συναντήσετε και ένα τρεχούμενο ρυάκι αλλά και το εκκλησάκι του Άγιου Αθανάσιου.
Στάσεις που δεν πρέπει να χάσεις