Σύρος Πολιτισμός 2022

ΣΥΡΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2022

Κείμενο, Χρήστου Θανόπουλου,

φωτογραφίες Χρήστου Θανόπουλου και Γιάννη Βάγια

Πλούσιο ήταν το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Σύρο το καλοκαίρι του 2022. Ενδεικτικά σταχυολογούμε κάποιες από αυτές.

Το Ίδρυμα «Αντώνιος Ε. Κομνηνός», σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος / Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, παρουσίασε την έκθεση «ΕΝΔΥΜΑ ΨΥΧΗΣ», με φωτογραφικά πορτραίτα του Βαγγέλη Κύρη και την κεντητική τέχνη του Anatoli Georgiev, παρουσιάζοντας αυθεντικές παραδοσιακές στολές διαφόρων τόπων και ιστορικών προσώπων του 19ου αιώνα, (6 Ιουνίου – 10 Ιουλίου 2022, Δημοτική Πινακοθήκη Κυκλάδων).

Η έκθεση «Θαλασσογραφίες» με 51 έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, φιλοξενήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Κυκλάδων. Έργα μοναδικά, των: Κωνσταντίνου Βολανάκη, Ιωάννη Αλταμούρα, Αιμιλίου Προσαλέντη, Βασιλείου Χατζή, Περικλή Βυζάντιου, Μιχαήλ Αξελού, Κωνσταντίνου Μαλέα, Θανάση Μακρή, Σωτήρη Σόρογκα κ.α. σε μία αναδρομή από το 19ο αιώνα έως σήμερα. Η ομορφιά και το μεγαλείο της θάλασσας, το παράκτιο τοπίο, η ναυτοσύνη των Ελλήνων, σε σκηνές ειρήνης και πολέμου. Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και την επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης – επιμελήτρια της Συλλογής έργων τέχνης της Τράπεζας της Ελλάδος Χάρις Κανελλοπούλου (17 Ιουλίου – 10 Σεπτεμβρίου 2022).

 Στις 23 Ιουλίου 2022 έφθασε στο λιμάνι της Ερμούπολης το ιστιοφόρο εκπαιδευτικό σκάφος «Μάνια» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μαρία Τσάκος – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, μεταφέροντας την περιοδεύουσα έκθεση ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ 21, της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος / Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, με πίνακες, χάρτες, κειμήλια, όπλα του Ναυτικού Αγώνα του 1821. Την έκθεση συνόδευε η καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, Μαρία Ευθυμίου, η οποία στην ομιλία της στην πλατεία Μιαούλη τόνισε τον αντίκτυπο του Ναυτικού Αγώνα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στην επιτυχία της Επανάστασης του 1821, η οποία εμπνεόταν από τα ιδεώδη του Αμερικανικού Αγώνα Ανεξαρτησίας και της Γαλλικής Επανάστασης (23 – 24 Ιουλίου 2022).

Η πρώτη μέρα του SIFF (Syros International Film Festival), Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Σύρου (28 Ιουλίου 2022), ξεκίνησε με την προβολή στο θερινό «Παλλάς» της εμβληματικής ταινίας «Σύρος, το δαντελένιο νησί» του Αντώνη Αλμπανόπουλου (1965, 18´). Ο σκηνοθέτης Αντώνης Αλμπανόπουλος, από τη δεκαετία του ’50 εργαζόταν ως μηχανικός προβολής σε θερινούς κινηματογράφους και γύριζε ντοκιμαντέρ σαν κι αυτό στον ελεύθερο χρόνο του. Το Σάββατο 30 Ιουλίου 2022 στο «Ντάϊβ Ιν» στην Ντελλαγκράτσια προβλήθηκε η ταινία του Τέου Ρόμβου «Γαλλία» (1969, 6´), με στιγμιότυπα από την πολύβουη πόλη του Παρισιού. Το 1968 συναντήθηκαν οι νέοι κινηματογραφιστές Νίκος Θεοδοσίου και Τέος Ρόμβος. Με τις οικονομίες τους αγόρασαν την πρώτη τους κάμερα και αποθανάτιζαν εικόνες από το Παρίσι. Συνδέθηκαν εφ’ όρου ζωής με μια βαθιά φιλία. Στην αριστερή ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων ο Tarner El Said (Cinematheque – Alternative Film Center, Κάϊρο) παρουσίασε ένα από τα πρότζεκτ («Ανιχνεύοντας διαφυγούσες εικόνες») που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου «Περιφερειακή Όραση 2022», υπό την εποπτεία του διάσημου Αμερικανού σκηνοθέτη Jacob Moe (Δίκτυο Αρχιπέλαγος, Σύρος). Δύο βιντεοπροβολείς προβάλλαν ταυτόχρονα από μια ταινία αρχειακού υλικού οικογενειακών στιγμών της δεκαετίας του ’60. Ο θεατής έπρεπε να διαλέξει μία ή περισσότερες εκτυπωμένες φωτογραφίες από τις ταινίες,  να τις κολλήσει  σε ένα χαρτί και να καταγράψει τις σκέψεις και τα συναισθήματα  του (ΤΟΡΟS, Δέκατη Επέτειος, 28 – 31 Ιουλίου 2022).

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου, «ΑΝΩ», έλαβε χώρα στον καθεδρικό ναό Αγ. Γεωργίου Άνω Σύρου, σε διοργάνωση της Καθολικής Επισκοπής Σύρου και του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου. Οι καλλιτέχνες προέρχονταν από την Τσεχία (ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου), Μάλτα (συναυλία εκκλησιαστικού οργάνου και βαρύτονου), Πολωνία (συναυλία εκκλησιαστικού οργάνου και όμποε) και έπαιξαν έργα των Σούμπερτ, Μπαχ, Χέντελ, Μέντελσον, Γιάνατσεκ, Μορικόνε, Νοβοβιέσκι, κ.α. Τις συναυλίες προλόγιζε ο παραγωγός εκπομπών κλασικής μουσικής και σύμβουλος του καλλιτεχνικού προγράμματος Νίκος Κανελλόπουλος. Οι θεατές μαγεύτηκαν από την άρτια εκτέλεση των έργων και την υψηλή ποιότητα της διοργάνωσης. Εντυπωσιακές οι εικόνες από το εκκλησιαστικό όργανο και τα εναέρια πλάνα από τον ναό του Αγ. Γεωργίου και την Άνω Σύρο.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και όλους όσους στήριξαν οικονομικά τις εκδηλώσεις, φορείς της Πολιτείας και ιδιώτες χορηγούς.

Και του χρόνου, με υγεία!

previous arrow
next arrow
Slider