Περιοδικό

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΡΙΑΝΩΝ

ISSN 2241-9497

ΕΤΟΣ 27 – ΤΕΥΧΟΣ 104

1/01/22 – 31/03/22

==========

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Από τον Κοσμήτορα του Συνδέσμου κ. Χρήστο Θανόπουλο

Ενώ η πανδημία έδειχνε να οδεύει προς σταθεροποίηση και ύφεση, ξαφνικά ξέσπασε πόλεμος στη γειτονιά μας. Κύματα προσφύγων πλημμύρισαν πολλές χώρες. Η Ελλάδα και η ιδιαίτερη πατρίδα μας, η Σύρα ξέρουν πολύ καλά από πολέμους και προσφυγιά.

Τη διακοσιοστή επέτειο από την Επανάσταση του 1821, διαδέχεται φέτος η επέτειος των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Διαφορετικά ιστορικά γεγονότα, διαφορετικά συναισθήματα. Πλήθος εκδηλώσεων το 2021 και 2022, αναλύουν τα γεγονότα, το πριν και το μετά, αδυνατίζοντας τις μονόπλευρες εθνικιστικές θεωρήσεις και φέρνοντας την ελληνική κοινωνία κοντά στη σύγχρονη επιστημονική γνώση και ιστορική αλήθεια. Άλλωστε η ιστορία του ελληνικού κράτους είναι ενταγμένη στην ευρύτερη διεθνή και κυρίως ευρωπαϊκή εξέλιξη. Τα γεγονότα στη Μικρά Ασία και τελικά η εγκατάλειψη της Ελλάδος από τους συμμάχους της, ήταν μέρος του παγκόσμιου γεωπολιτικού παιχνιδιού των Μεγάλων Δυνάμεων, που στόχευε στην κατάληψη όσο το δυνατόν ευνοϊκότερων θέσεων και ανταλλαγμάτων, μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Ελλάδα μετά τη θριαμβευτική πορεία των δύο βαλκανικών πολέμων (1912–1913), τον εθνικό διχασμό (1916) και με την απατηλή αυτοπεποίθηση του νικητή στη Συνθήκη των Σεβρών (1920), βίωσε την ήττα στη Μικρά Ασία (1922), τον ξεριζωμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού και την οδυνηρή Συνθήκη της Λωζάνης (1923).

Το ελληνικό κράτος και η ελληνική κοινωνία ανασυντάχθηκε και επούλωσε τις πληγές της. Οι πρόσφυγες, με το γνωστό δυναμισμό και προοδευτισμό που τους διακρίνει, ξανάφτιαξαν τη ζωή τους από το μηδέν, κάτω από αντίξοες συνθήκες, χτίζοντας και μεταμορφώνοντας τις συνοικίες της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και των άλλων πόλεων. Πίσω από αυτές τις καταστάσεις υπάρχει η εποποιΐα των απλών ανθρώπων, η ανίκητη θέληση για ζωή. Οι απόγονοι της δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς αισθάνονται βαθύτερα την επέτειο του 1922.

Τη μνήμη αυτής της προσωπικής και κοινωνικής εποποιΐας αναστοχαζόμαστε, συγκεντρώνοντας τις δυνάμεις μας μετά τη δεκαετή κρίση, για να ανασυνταχθούμε ως έθνος και ως κοινωνία, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις των καιρών.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. Συνδέσου Συριανών εύχονται σε όλες και όλους Καλή Σαρακοστή και Καλό Πάσχα! Καλή αντάμωση στη Σύρα μας!

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΝΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ