Λίγα λόγια για τη Σύρο
29 Μαρτίου 2021
Εγκάρδιες Εντυπώσεις για τη Σύρο
24 Ιουλίου 2021

Βράβευση Συνδέσμου Συριανων

Βράβευση του Συνδέσμου Συριανών

από την Ακαδημία Αθηνών

Κείμενο Χρήστος Θανόπουλος

Την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021 με ανάμεικτα συναισθήματα χαράς, συγκίνησης και υπερηφάνειας βιώσαμε τη  βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών του Συνδέσμου Συριανών,  για την ιστορική του πορεία, το πολιτιστικό, φιλανθρωπικό και πατριωτικό έργο 120 ετών. Η βράβευση έλαβε χώρα  στην Διαδικτυακή Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών επί τη επετείω της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.

Προηγήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας, μια εκπληκτική και πολύ εμπεριστατωμένη ομιλία του Ακαδημαϊκού και Ομότιμου Καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Εμμανουήλ Ρούκουνα με θέμα: «Η Διπλωματία στην Υπηρεσία της Πατρίδος». Παρουσιάστηκε η διπλωματική δραστηριότητα τριών μεγάλων προσωπικοτήτων: Ιωάννη Καποδίστρια, Χαρίλαου Τρικούπη και Ελευθερίου Βενιζέλου. Σκιαγραφήθηκε το ιστορικό πλαίσιο της εποχής τους και τονίστηκαν πτυχές της νεότερης ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας, σε σχέση με τα είδη και τους τρόπους δράσης της διπλωματίας. Κατόπιν ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Ακαδημαϊκός κ. Χρήστος Ζερεφός προχώρησε στην ανάγνωση των βραβείων (τιμητικών διακρίσεων) και προκήρυξη του αριστείου Ιστορικών και Κοινωνικών Επιστημών για το έτος 2021. «Βραβείο στον Σύνδεσμο Συριανών για την αξιοσημείωτη κοινωνική, πολιτιστική και φιλανθρωπική του δράση».

Τον Σύνδεσμο Συριανών πρότεινε για βράβευση ο σπουδαίος Συριανός κ. Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. του Α.Π.Θ. και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών-ιδρυμάτων, με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με αξιόλογο συγγραφικό και ανασκαφικό έργο, ακαδημαϊκός,  Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών (2007), μέλος και ανέκαθεν ένθερμος υποστηρικτής του Συνδέσμου. Τον φάκελο της πρότασης ετοίμασε και παρέδωσε στον κ. Βοκοτόπουλο η αεικίνητη έφορος του Συνδέσμου Συριανών κ. Ντίνα Συκουτρή-Αντρειωμένου. Τους ευχαριστούμε θερμά από τα βάθη της καρδιάς μας. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν τα συναισθήματα που μας πλημμυρίζουν.

Συγχαρητήρια σε όλους. Και εις ανώτερα! Ευχόμαστε ο Σύνδεσμος Συριανών και η Σύρα μας να ανεβαίνουν όλο και ψηλότερα. Πάντα επιτυχίες και χαρές!

        Μπορείτε να μπείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο για να παρακολουθήσετε όλη τη Διαδικτυακή Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών: http://www.academyofathens.gr/el/lectures/20210323