Βράβευση Συνδέσμου Συριανων
30 Μαρτίου 2021
Χιόνια στη Σύρο
30 Ιανουαρίου 2022

Εγκάρδιες Εντυπώσεις για τη Σύρο

ΕΓΚΑΡΔΙΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΟ

από την κ. Chorlote Sammelin

Πρέσβη Σουηδίας στην Ελλάδα

Έχω τις πρώτες µου αναµνήσεις από τα ελληνικά νησιά ήδη από τα παιδικά µου χρόνια, όταν επισκεπτόµασταν δηµοφιλείς στους Σουηδούς επισκέπτες προορισµούς, όπως την Κρήτη και τη Ρόδο και επίσης τη Μήλο, τη Σαντορίνη, τη Σάµο, τη Μύκονο, καθώς και την Αθήνα και τα περίχωρά της.

Ο ερχοµός µου στην Ελλάδα ως πρέσβης το 2017, µου έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλά υπέροχα µέρη και για επαγγελµατικούς λόγους και για αναψυχή. Ήµουν πεπεισµένη ότι τις πρώτες διακοπές µου µε τη νέα µου ιδιότητα έπρεπε να τις περάσω σε ένα νησί των Κυκλάδων. Λατρεύω τη θάλασσα, τον ήλιο, το φαγητό και, κυρίως, το µελτέµι τον Αύγουστο! Αλλά ήθελα να ζήσω ένα «διαφορετικό» κυκλαδίτικο νησί. Κατά συνέπεια, η Σύρος ήταν η πρώτη µου καλοκαιρινή εκδροµή. Δεν υπάρχει άλλο νησί σαν τη Σύρο! Την επέλεξα γιατί είναι η διοικητική πρωτεύουσα των Κυκλάδων, έχει ενδιαφέρουσα και µοναδική ιστορία, δραστήρια καλλιτεχνική σκηνή και δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον τουρισµό. Φυσικά, οι όµορφες φωτογραφίες της Ερµούπολης ήταν εντυπωσιακές και πολύ πειστικές.

Η εγγύτητα του νησιού στην ηπειρωτική χώρα το καθιστούν άριστο προορισµό ακόµα και για σύντοµες επισκέψεις. Μου άρεσε η υπέροχη αρχιτεκτονική της πόλης και το εξαιρετικό παράδειγµα επιτυχούς συνύπαρξης ορθόδοξων και καθολικών παραδόσεων. Θαύµασα την ποικιλοµορφία του τοπίου µε τις µικρές παραλίες και τις δυνατότητες για πεζοπορίες που µου αρέσουν. Το υπέροχο κτίριο του Δηµαρχείου της Ερµούπολης, που χτίστηκε το 1876 υπό την επίβλεψη του Ερνέστου Τσίλερ, και η συναρπαστική ιστορία του, εµπνευσµένου από τη Σκάλα του Μιλάνου, θεάτρου Απόλλων, αποτελεί σηµαντικό µέρος της πολιτιστικής κληρονοµιάς του νησιού. Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω µια συναυλία κλασικής µουσικής και µια παράσταση της τραγωδίας «Ηλέκτρα». Οι εντυπώσεις από αυτές τις βραδιές είναι ακόµα ζωντανές µέσα µου. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ένα αξιοθαύµαστο και εκτεταµένο φεστιβαλικό πρόγραµµα προσφέρεται επίσης σε ντόπιους και επισκέπτες.

Το δηµοφιλές και σηµαντικό φεστιβάλ Animasyros, µε το οποίο η πρεσβεία έχει εξαιρετική συνεργασία, είναι ακόµα ένας σύνδεσµος που έχω µε αυτό το όµορφο νησί. Με συγκίνησε επίσης πολύ το γεγονός ότι δόθηκε σε ένα µικρό δρόµο στη Σύρο το όνοµα του Σουηδού Ολυµπιονίκη Martin Nordenstrom, ο οποίος εντάχθηκε στον Ερυθρό Σταυρό (κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου) και συνεργάστηκε µε τη διανοµή της Σουηδικής Βοήθειας στα ελληνικά νησιά της Σύρου και της Τήνου. Πέθανε σε ναυάγιο στην Ελλάδα το 1945, αφού διέσωσε άλλους επιβάτες.

Καθώς σκέπτοµαι την παραµονή µου στη Σύρο, θυµάµαι την όµορφη µικρή παραλία κοντά στο σπίτι στο Αχλάδι και την εξαιρετική ταβέρνα στην παραλία. Ερχόταν κόσµος από όλο το νησί για φαγητό εκεί. Τα κοκτέιλ ήταν επίσης υπέροχα. Απόλαυσα, ακόµα, την όµορφη ευρύτερη περιοχή της παραλίας του Γαλησσά. Τώρα που ονειροπολώ, θυµάµαι το δροσερό καλοκαιρινό αεράκι τα βράδια στην Άνω Σύρα – περπατώντας στα σοκάκια της θα ανακαλύψετε υπέροχες ταβέρνες, µπαρ και καταστήµατα. Αχ και να µπορούσα να θαυµάσω αυτήν τη θέα τώρα…”.